Public Republic Art Studio

Коледа по света

25 декември, 2007 от ·

Празнуване на Коледа в различни страни на света

Koleda
Снимка: riptheskull

Навсякъде по света хората отбелязват един от най-прекрасните и светли празници – Коледа. За всички читатели на Public Republic, които са любопитни какви интересни обичаи и вярвания съществуват в различните страни във връзка с големия празник, предлагаме кратко коледно пътешествие.

Коледа в Англия

Ако празнуваш Коледа в Англия, не пропускай знаменитата супа от костенурки и разбира се пуйката. Но внимавай да не се задавиш с монетата от шест пенса, която домакинята е поставила в коледния пудинг.
В навечерието на Коледа и на следващия ден могат да се видят многобройни карнавали и тайнствени пиеси, в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги широки ленти.
Нарастването на деня е знак на по-нови сили и това се празнува по няколко начина: преплуване на река на 25 декември и лов на лисици на 26.

Германия

Приготовленията за Коледа започват още през ноември, но това не означава, че и ваканцията започва тогава. В Германия Коледа е преди всичко семеен празник. На нея се събира цялото семейство и всички заедно сядат около богата трапеза, за да се насладят на традиционните немски специалитети – гъска с ябълки, пфеферкухен и лубкухен и не на последно място щолен. Особеното на този сладкиш със стафиди и много мазнина в приготвянето му. Той може да се направи месеци предварително и да се яде на Коледа, като запазва вкуса си.
Направи списък с коледните си желания и го остави на перваза на прозореца, посипан с малко захар, така че Дядо Коледа да не го пропусне.

Франция

Във Франция всяка област добавя по нещо типично свое към коледната традиция. Още на 1-ви декември всяко дете получава шарен, картонен календар с 24 прозорчета. Зад всяко прозорче има изненада – малко лакомство – направо да си оближеш пръстите. На 24-ти декември се отваря последното и най-голямо прозорче. В празничната вечер около бляскавите светлинки на елхата семейството похапва пуйка с кестени и различни изискани специалитети – миди, охлюви, риба сомон и великолепен много скъп пастет от гъши дроб.

Испания

Коледа в Испания не можеш да отпразнуваш на ресторант, защото всички са затворени. Хората се прибират вкъщи и чакат литургията в полунощ. Пирът започва след това: моруна, кестени, и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска – в Северна. Десертът е бадемов сладкиш с мед.
Тук Дядо Коледа разнася подаръците, като се катери по балконите.

Италия

На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш. Тя се пази за постната вечеря на 24-и и е предшествана от различни каши и змиорки. Традиционната пуйка е за обяда на 25-и.
Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5-и януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по голямата част на Италия. Но внимавайте ако сте били непослушни ще получите само парченце въглен.

Рубрики: Графити · Модерни времена · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓