Public Republic Art Studio

20 декември – Игнажден

20 декември, 2007 от · 4 Коментара

Икона на Свети ИгнатийДнес е Игнажден и православната църква е отредила деня на Свети Великомъченик Игнатий Богоносец. Един от най-светлите православни празници, когато св. Игнатий донася благата вест за Рождество Христово.

Той е историческа личност, роден и живял през ІІ век. Един от учениците на Йоан Богослов. Като епископ на гр. Антиохия, е имал участта на много християни от това време – гонения срещу него и мъченическа смърт.

Игнатий загива на сцената на Римския колизеум, разкъсан от диви зверове по време на управлението на император Траян Деций (249 – 251 г.).

Според народните предания и песни, Божията майка се замъчила на Игнажден и родила на Бъдни вечер. Затова редом с приготовленията за Рождество, българите спазвали традицията, но и редица забрани.

Още от този ден например се правят гадания за идната година.

На Игнажден нищо не се дава в заем, за да не излезе богатството от къщата. А дали ще има плодородие, гадаели по “въглен на секира”. Добър знак за това е, ако изгори докрай въгленът и стане на пепел върху нея.

Но най-важният обред, който се изпълнява навсякъде по Игнажден е „полазването”. Във всеки дом с нетърпение се очаква първият гост. Ако се случи „полазникът” да е добър и богат човек, ще има берекет, казват старите хора.

В миналото се вярвало, че той прогонва злите сили, които пречат на кокошките да снасят и мътят яйцата си. Обикновено той носел в себе си слама и в който дом отидел, сядал зад вратата или до огнището. Прикляквал върху сламата като в полог и започвал да „мъти и кудкудяка”. Докато се прави това, стопаните трябва да опукат пуканки, да сложат трапезата и да дарят госта с риза или чорапи. Прави се, за да се прогони злото и се осигури здраве и богатство на семейството.

Някога на Игнажден жените не работели, а гозбите приготвяли от предния ден. Нищо не бивало да вършат и бременните,за да родят лесно.

Но мъжете и сега трябва да свършат най-важната работа на Игнажден – да теглят ножа на коледното прасе. По вътрешностите му някога гадаели за бъдещето.

Според старите хора само свинята можела да влиза в тайнствените пещери, където се крият змейове, хали и духове. А точно в пещера се е родил Христос.

Игнажден е семеен празник. Вечерта се прикадява трапезата, а ястията върху нея трябва да са постни: пита, варен боб, жито, туршия, ошаф и орехи. Стопанките приготвят и големи зелеви сарми с ориз, за да има едри пилета и яйца. Върху житото или хляба палят свещ.

Раздават се питки на децата и на съседите – за здраве. Гостува се на именниците – Игнат Пламен, Пламена.

На Игнажден стопанинът избира и отсича в гората Бъдника – дъбово или крушово дърво, което ще гори в дома на Бъдни вечер.

Много от древните европейски народи забелязвали някои астрономически промени и закономерности в природата на този ден, считайки го за начало на Новата година. Древните българи пък го тачели като ден на побратимството.

Честит имен ден на именниците, да е живо и здраво името им, с гордост да го носят! На родените на този прекрасен празник – Игнажден – също честито, много любов и щастие!

Поздрав за именния ден и за всички рожденници е песента “Синева” на Диана Express.

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

4 Kоментара за сега ↓

 • Julia Staneva // 20 дек, 2007 //

  Честит Имен Ден на всички!
  Много здраве, късмет и реализиране на мечтите.
  За теб, ПЛАМ, специален поздрав, ти знаеш какво ти пожелавам: да не угасва твоето пламъче!

 • Natalie // 20 дек, 2007 //

  Честит имен ден на Пламен, нека да съхрани силата на своя талант като творец и преподавател, да бъде все така обичан и уважаван от учениците си, все така запомняща се личност! Пожелавам му да следва мечтите си и представата си за щастие, да продължи да бъде щедър и истински човек! Наздраве!

  Днешният прекрасен празник Игнажден е и рожден ден на Жулиета Калудова, Николай Енев и малката чаровница Ива Диманова, която днес става на 13 години.

  На Жулиета пожелавам весел и красив празник, много обич, цветя, усмивки, здраве, радост и щастие дори далеч от родината! Жулиета, сигурна съм, че твоята богата душа би се чувствала прекрасно, на който и край на света да е последвала мечтите си. И ако чуете, че американците са усетили поне малко и обикнали България и славянската душа, то причината за това е днешната ни рожденничка – Жулиета. Честит Празник!

  На Николай – един от най-ерудираните мъже, които познавам – пожелавам също един споделен празник сред най-близките му, здраве, радост, приятни изненади и нови предизвикателства през следващата година от живота му!

  На Ива весел и много усмихнат празник, много радост, приятни изненади, истински приятели и да продължава да бъде слънчице и вдъхновение за един от най-нежните поети, които познавам.

 • Milenka // 20 дек, 2007 //

  Честит имен ден на топ журналиста Пламен Георгиев и най-верен приятел на Public Republic!
  С пожелание за здраве и реализиране на онази своя мечта, от която ще се родят много усмивки и много добри приятелства!!!

 • Natalie // 20 дек, 2007 //

  Честит имен ден, разбира се, на журналиста Пламен Георгиев! Нали знаеш, Пламене, най-хубавото за най-накрая! Бъди все така усмихнат и лъчезарен, галантен и остроумен, съхрани невероятното си чувство за хумор, пламенността и таланта си!
  Наздраве! Да е честито името ти!

  P. S.
  Вярвам, че си вероятно най-верен приятел на Public Republic, но не е ли вече време да излезеш от нелегалност?

Коментирай