Public Republic Art Studio

Националната литературна награда „Иван Пейчев”

19 декември, 2007 от · Няма коментари

Тази година наградата беше връчена на Роза Боянова

Роза Боянова

Националната литературна награда „Иван Пейчев”, учредена от Съюза на българските писатели и Община Шумен, бе връчена на Роза Боянова.

Вече трета година на рождения ден на Иван Пейчев (16.ХІІ.) в Окръжна библиотека „Стилиян Чилингиров” в град Шумен се провеждат конференции и срещи, посветени на живота и творчеството на обичания поет.

Тържеството, състояло се на 17 декември, и тази година бе водено от председателя на Дружеството на писателите в Шумен Антонин Горчев. Скъп гост на писателите и гостите беше дъщерята на поета – Антоанета Пейчева, която живее в Лондон. Писателката Марияна Фъркова, сътрудник на БАН, прочете слово за Иван Пейчев и разказа за дъщеря му, посветила се на изследване на личния му архив. Актьорът Доси Досев изпълни вдъхновено стихове на любимия си поет и приятел „Капитана”.

Роза Боянова

Поетесата Роза Боянова получи грамота на СБП, връчена от Ивайло Христов – литературен критик и изследовател, един от деветчленното жури, определило тазгодишния носител. (Преди две години престижната награда бе присъдена за първи път посмъртно на поета Богдан Тетовски). Началникът на отдел „Култура и образование” в Община Шумен г-н Найден Косев връчи цветя и плик с паричния знак на наградата.

Снимки: Даниела Колева

Рубрики: Новини

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай