Public Republic Art Studio

Коледа и Нова Година

15 декември, 2007 от · 20 Коментара

История и празнуване на Коледа по света

Koleda
Снимка: alvin 0118

Името Коледа идва от древните римски празници, наречени Календи. Така се казвал първият ден на всеки месец. Особено тържествено се чествали януарските календи, но не защото били началото на Нова година, а защото тогава се избирали новите консули.

Гърците, а оттам и славяните, заели думата, за да обозначат празника на зимното слънцестоене, когато денят отново започва да расте.

Това е слънчевото възраждане, началото на пролетния цикъл. Календните празници продължавали дванадесет дни и всеки от тях носел предсказание за времето през дванадесетте месеца на новата година.

Преди 1600 години християнската църква въвела празника Рождество Христово и го свързала с езическите чествания на Слънцето.

Rojdestvo Hristovo
Снимка: deeleea

Коледа и по езическа, и по християнска традиция е дълъг и весел празник. На коледните дни трябва да се срещнем с всички любими хора, да им пожелаем здраве, късмет и благополучие, да им поднесем хубави подаръци и … много да ядем.

Защото ако коледната ни трапеза е богата, богата ще бъде и годината.
На Коледа на масата ни по традиция трябва да има: пита с паричка, баница с късмети, печена кокошка, свинско със зеле, зелеви сърмички, печена тиква с мед, меденки, много плодове, и разбира се българската ракийка и хубавото червено вино.

Всичко е позволено, но с мярка – не преяждайте и не препивайте по празниците!
Отдайте се на настроението от приготовленията, емоциите, очакването и радостта.
Коледните празници обединяват християните от цял свят.

Koleda
Снимка: riptheskull

Всяка страна има своя специфична традиция, наред с която в наши дни се утвърждават и все повече общи символи на празника.

На коледните празници роднини и приятели си разменят подаръци, така както мъдреците от Изтока в знак на уважение и почит поднесли на новородения Исус скъпи дарове.

Коледната звезда напомня Витлеемската звезда, изгряла в нощта на Рождество и известила за великото събитие.

Свещите символизират благородната духовна светлина, която озарява Земята с раждането на Божия син.

Коледният венец, с който се украсява вратата на дома, е символ на вярата.Той няма начало и край, така както Господ е вечен и е безкрайна добротата. Вечнозеленото коледно дърво- бор или ела, е символ на живота и безсмъртието.
Традицията да се украсява елха възниква в Германия през XVI век и бързо завладява целия свят.

Коледа в Германия

Koleda
Снимка: riptheskull

В Германия коледните празници започват още през първата неделя на декември. Това е денят, в който се прави пищната украса за празника. Всяка следваща неделя до Рождество Христово в църквите се отслужват празнични литургии, които се посещават от цялото семейство.

Във всеки дом се украсява коледната елха. На стената се поставя календар с 24 отвора, в които има изненади. Децата отварят всеки ден до Коледа по едно прозорче от календара и откриват там сладкиш, шоколад или друго късмет че. В празничния ден те намират подаръците си до леглото, поставени в специален коледен чорап.

Китайската Нова Година

Koleda
Снимка: ljcybergal

Всяка китайска година носи името на едно животно.Животните са дванадесет: плъх,вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче, и свиня. Китайската Нова година се чества през януари или февруари.

Преди празника, който продължава петнадесет дни, хората почистват добре къщите си и уреждат старите си дългове.

На Нова Година те си разменят портокали- за богатство, мандарини с листа- за късмет, и ябълки – за мир. Окичват домовете си с червени знамена и опаковат подаръците в червена хартия, защото червения цвят означава благоденствие. По време на празника никой не бива да се кара, не бива да носи черни дрехи и не бива да използва нож и ножица, за да не си отреже късмета. За да прогонят лошите духове, хората бият барабани, пускат бомбички и викат оглушително.

Японската Нова година

Koleda
Снимка: captured creativity

Тя започва на 31 декември. В полунощ гонговете на будистките храмове бият 108 пъти, за да прогонят от земята 108–те мирни съблазни.
В седемте празнични дни японците си ходят на гости, за да си разменят подаръци. Те имат обичай и да пускат хвърчила.

Еврейската Нова година

Koleda
Снимка: captured creativity

Рош Ашана (Нова година) се чества през септември или октомври, защото това е времето, когато се събират плодовете от човешки труд.
И се решава какво ще се засажда в бъдеще. Шофарът, овнешки рог, призовава хората да преценят делата, които са извършили през изминалата година, и да пристъпят причини в новата. Според Библията шофарът е затръбил за първи път, когато Господ е призовал Моисей на Синайската планина, за да му даде десетте Божии заповеди.
Десетте дни от Рош Ашана до празника на покаянието Йом Кипур са много важни, защото тогава Бог решава кой ще бъде опростен в Книгата на живота.

Коледните подаръци

Koledni podaryci
Снимка: captured creativity

Кой получава купища подаръци на Коледа? Децата, нали?

Но роднините и приятелите ви ще се зарадват, ако и вие им подарите по нещо. И знаете ли, че най-ценен е подаръкът, който сами сме изработили?

Някои хора рисуват, други умеят да изрязват, трети майсторски сглобяват разни неща, четвърти съчиняват приказки или стихове, или песнички.

Всеки може сам да измайстори нещо с любов да го подари. Но защо една рисунка на листче да е по-ценна от някой – дори скъп предмет, който може да се купи?
Ами защото това е подарък, измислен и изработен от нас.

Защото, докато сме го правили, ние сме мислили тъкмо за човека, на когото ще го поднесем. Защото този подарък е единствен на света – никой друг човек не може да получи същия подарък, а и никой друг човек не може да направи същия подарък. Направете подаръци за любимите си хора. Ще видите колко ще се зарадват всички. И ще видите, че най- голямата радост е да подаряваш радост!

Кой подарък би ви зарадвал най-много?
А какъв подарък не бихте купили и не искате да получите – нещо, което смятате за кич?

Рубрики: Frontpage · Графити · Модерни времена · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

20 Kоментара за сега ↓

 • Angie // 15 дек, 2007 //

  Коледните празници са ценни с празничната атмосфера, но и с това, че мога да си почина от работа през цялата година. Аз не споделям всеобщото суетене и тичане за подаръци. Намирам го за излишно. Тъпо беше, когато във фирмата преди си разменяхме подаръци, слава Богу, от една година вече не. Постоянно получавах разни излишни дреболии, които ама хич не ми влизат в употреба, да не говорим за естетическата им стойност.

  Подаръците за Коледа са според мен радост за децата.

 • La Luna // 16 дек, 2007 //

  Подаръкът за Коледа, било то и подбран с много вкус и добри намерения, ако е лишен от лично пожелание или предназначена специално за получателя картичка, губи от стойността си. Това е моето разбиране за нещата, съжалявам, но е така. Несериозни ми изглеждат оправдания от сорта на тези: “Нямах време” или “Ами, не знаех какви коледни пожелания да напиша”.

  Просто личният подарък трябва да е наистина личен, да съдържа индивидуално послание и пожелание, а не да е само отбиване на номера, купен набързо. Всъщност цената на подаръка наистина не е от огромно значение, важно е чувството, вложено в този подарък.

 • Funky // 16 дек, 2007 //

  Слушала съм много за прекрасната украса на домовете, улиците, дърветата и магазините по Коледа в Германия. Може ли да публикувате малко снимки от коледната украса в Германия? Мерси много!

 • Mia // 17 дек, 2007 //

  Здравейте, имам един въпрос. Понеже тази година на мен се пада честта да приготвя новогодишната баница с късмети, искам да ви попитам дали имате някакви оригинални предложения за новогодишни или коледни късмети.

  Досега новогодишните късмети в баниците са били твърде традиционни и дори еднообразни, даже скучни – като например: “къщата”, “шестица от тотото” и т.н.

  Имате ли някаква идея? Благодаря и весели коледни празници!

 • Natalie // 18 дек, 2007 //

  Скъпа Mia, наистина и за мен е скучно, ако късметите в коледната или новогодишната баница са традиционни и доста поизносени от употреба. Препоръчвам ти да дадеш свобода на фантазията си в този случай и да пробваш по-необичайни и изненадващи идеи.

  Предлагам ти моя вариант на новогодишни късмети с хумористично съдържание за баницата :

  1. Парижки лукс

  2. Риск печели

  3. Dolce vita

  4. Heiß begehrt (горещо желан/а)

  5. Овладяване на нова сексуална техника

  6. Приключения с непознати

  7. Блясък и слава

  8. Целувка на най-хубавото място … на Канарските острови

  9. Сензационна бизнес идея

  10. На баницата мекото, на работата – лекото

  Пожелавам на теб и на всички най-хубавите новогодишни късмети, приятни и весели коледни празници!

 • Pink // 18 дек, 2007 //

  Коледните подаръци за любими хора трябва всеки да подбере преди всичко с любов и мисъл за вкуса и характера на този, за когото са предназначени.

  “Елементарно, Уотсън” – ще кажете вие.
  Да, ама не. Случвало ми се е да получа подарък за Коледа от немския ми партньор играчка плюшено прасенце, култов подарък, няма що. Верно, че в Германия прасенцето носело щастие, на мен ми донесе яд и разочарование.

  Само дето съм на 27 години и подобни плюшени зверчета са ми спомен от детството и нямат нищо общо със сегашните ми очаквания за коледен подарък.

 • Angie // 20 дек, 2007 //

  Извинявайте, ако ставам досадна на тази арт страница с моите практически въпроси. Госпожата на моята дъщеря беше болна и няколко родители се ангажирахме да помогнем набързо за организиране на новогодишно парти за децата. Може ли да споделите някакви идеи за новогодишна томбола и игри, коледни парти закачки, идея за сценарий за Нова година за децата? Много ще ни помогнете… Благодаря!

 • Julia Staneva // 21 дек, 2007 //

  Изненадите могат да бъдат различни в зависимост от възрастта .
  За най- малките е хубаво да поръчате Клоун. Дори и в по- малките градчета в България агенции предлагат такава услуга. В краен случай, някой татко може да свърши тази работа.
  Във всяка книжарница има книжки със занимателни въпросчета и гатанки за викторина.
  Тийнейджърите предпочитат дискотека – шумна музика и танци.
  По- големите празнуват по- интереси, по приятелски компании със съответното усамотяване.
  Най- разкрепостените ще си поръчат непременно стрийптизьор или стрийптизьорка / може и двете/. Вместо маски, на лицата може да се нарисуват с гримове пеперуди, котета, фигурки загадки …
  Хората, на които са им омръзнали шумните, ексцентрични сцени на пищни тържества непременно ще изберат много тесен кръг приятели пред камина, на свещи и хубава музика.
  Въпрос на възраст и възможност…

 • Ironman // 23 дек, 2007 //

  Не знам защо и напълно необяснимо за мен в дните на суетене, стрес и тичане за коледни подаръци, на измисляне на коледни и новогодишни късмети за баницата все по-често ме хваща скепсис и лека ирония. Ето какво прочетох наскоро от почитателите на Мърфи в тази връзка:

  Закон на Тристан: “Привлекателността е обратнопропорционална на достижимостта.”

  Така е било винаги в моя живот – каквото най-много си пожелавам, точно то ми се изплъзва най-много.

  Весели коледни празници на всички!

 • Sonja // 24 дек, 2007 //

  Изпитвам ужас от това, че още не съм купила около дузина коледни подаръци за роднини и приятели. Когато нямам идея какво точно е подходящо, отлагам до последния момент и после набързо избирам разни неща, със сигурност – много грешна практика. Направо получавам алергия и фобия от коледни подаръци. А как се справяте вие с тая задача?

  А да не говорим за коледните картички – аз все се мъча да измисля оригинални пожелания за всеки един приятел, докато пък аз получавам някакви музикални картички с автоматични текстове по нета, някои от тях дори на английски… Нямам нищо против Интернета и подобни услуги в мрежата, напротив, ама защо са тези пожелания наготово, без грам замисляне в тях? Някак в цялата работа се губи смисълът или?

 • cefules // 25 дек, 2007 //

  Честито пожелавам на всички.
  Обикновено не се подготвям за празници. Импровизирам и се получава много по-добре, защото предварително не мога да предвидя всичко.

  Наздраве и бъдете щастливи.

 • Milenka // 25 дек, 2007 //

  Честито Рождество!След интимните емоции на коледния семеен празник,време е вече да помислим и се подготвм за най-шумния и най-красив купон – Ноовгодишният!Просто съберете истинските си приятели!Като съвсем не е нужно да харчите стотици левове или евро за фойерверки.Просто бъдете истински и се радвайте на живота и на поредната отминала година,която ви е дарила с толкова много мъдрост!

 • Gringo // 29 дек, 2007 //

  Честито на празнуващите голям и шумен новогодишен купон. Аз тази година ще празнувам в домашна обстановка. Досега с голямо удоволствие обичах да гледам “Улицата” на Теди Москов в новогодишната програма, абсолютен смях до пръсване и много як хумор. А като липсва “Улицата” – програмата не е нищо особено.

 • Джи // 31 дек, 2007 //

  Предложените късмети в коментара на Natalie за новогодишната баница са много яки. Вече си ги принтирах и ги приготвих, усещам как ще падне веселба… Мерси за готините идеи за нетрадиционни късмети, приемете най- добри новогодишни пожелания от мен за здраве, щастие и много късмет!

 • севджан // 26 дек, 2008 //

  mnogo qk sait prosto nqmam dumi

 • nqma zna4enieeeeeeeeeeee // 31 дек, 2008 //

  nova godina e mnogo qka s neinite foeverki

 • mmmm // 6 дек, 2009 //

  mnmmmmmmmm

 • всичко това не е вярно // 17 дек, 2009 //

  След Бладилий дойде трети крал на име Колад в годината от сътворението на Света 4745 /763 преди Хр./

  И Колад пожела да бъде бог и да му се покланят като на бог, а не като на крал.
  И роди два сина: името на първия бе Болг или Бог; и когато се роди първият му син Болг, заповяда на народа си по цялата негова земя да тържествува, сиреч да празнува в месец декември, 24 ден – да ядат и да пият и да пеят песни – сиреч
  “Болг се роди , Коладе, тази вечер, Коладе”,
  и прочие повтарящи многократно и споменаващи името Колад.
  Даже и до днес има такъв празник у българите. Ако и да се покръстиха, българите не забравиха този дяволски обичай.

  Болг беше брат Бремов и завоюва Тракия, Македония, Далмация, даже до Бяло море и до Рим. И той беше подобен на своя баща – голям мъчител; заповяда на народа да се нарича на негово име болгари, и от това време иллирийците се наричат болгари, а не както някои мислят, че от река Волга иде името болгари.
  Спиридон Иеросхимонах, 1792 г.
  “История во кратце о болгарском народе славенском” а не славянски Е ТОВА ПИШЕ В НАШАТА ИСТОРИЯ

 • СОНЯ // 18 дек, 2009 //

  Може ли да ми предложите някаква интересна викторина или томбола за коледа?Благодаря!

 • Руси Иванов // 27 дек, 2009 //

  Като прочетох за овнешкия рог при евреите от Моисеево време, та се сетих че той не е искал да правят Телец. Това може да означава че се отбелязва края на епохата Телец ( 2160 г. ) и началото на Овен, а сега сме в Риби.

Коментирай