Public Republic Art Studio

Домът на Левски

4 декември, 2007 от · 9 Коментара

70 години дом-музей “Васил Левски” – град Карлово

Къща-музей на Васил Левски

Родният дом на Апостола е един от първите мемориални музеи у нас. Днес той се развива като комплекс – Национален музей “В. Левски”.

Васил ЛевскиРодната къща на Дякона се намира в западната част на Карлово. Тя е от ранния период на Възраждането. Строена е през 18 вeк от Кунчо Иванов, дядото на Левски, а след това е обитaвана от двамата му сина Иван и Въльо Кунчеви.
Къщата е малка едноетажна сграда. Каменни стълби отвеждат в зимника, стая, иззидана почти в земята. Вляво от стълбището има килер без прозорец със сандък за брашно, нощви и други съдове.

Вдясно е скривалището. Пред него, в стената, е вграден долап, на който вътрешната стена е дървена вратичка, измазана с вар. В долапа се нареждали нагънати черги, за да се закрива вратичката на самото скривалище.

Къща-музей на Васил Левски

Горе къщата има две стаи. В едната стопаните са нощували през лятото, а другата е била гостна. Непосредствено до нея е долепена работилницата – ниска постройка, състояща се от стая, в която са плели гайтани и полуоткрита бояджийница.

Дълги години необитавана, къщата рухва в годините около Освобождението. Родолюбивата цел на Карловската общественост, тя да бъде възстановена е успешно постигната през 1933 г.

Възникнала веднага след Освобождението, идеята за това свято място преодолява редица препятствия и промени. След остри спорове през 1926 г. се премахва улицата, която според първия градоустройствен план на Карлово от 1900 г. минава през двора на къщата на Левски.

Карловци се отказват и от плановете за построяване на увеселителен парк с дом за благотворителни цели – 1902 г. и парк с чешма и бюст на Апостола – 1926 г.

Впоследствие те се обединяват с Народния комитет „В.Левски” в София около идеята на запазеното място да бъде възстановена родната му къща такава, каквато е била.

Къща-музей на Васил Левски

През 1931 г. Васил Караиванов – първи братовчед на В. Левски и Хр.Фъргов, също родственик, изготвят макет на къщата. Тогава в Карлово идва Васил Гендов. Като режисьор на филма “Бунтът на роба”, той търси да заснеме родната къща на Левск.

На мястото, което му посочват е останал само дворът й .Режисьорът най-настоятелно поставя пред обществеността въпроса за нейното възстановяване. Емоционалната атака на филмовия режисьор задвижва делото.Така от август 1933 г.в градеца закипява енергична работа. Разкриват се основите на родната къща на Левски.Създава се и Възстановителен комитет, който за кратко време успява да организира, проектира и събере средства и материали.

Материалите и трудът са дар от гражданите на Карлово и войниците от местния гарнизон, организирани от обществения комитет, начело с тогавашния кмет на града Аристотел Янакиев. Ценна помощ за възстановяването в първоначалния й вид, за вътрешната й уредба оказват племенниците на Апостола, дъщерите на сестра му Яна. През 1937г. къщата-музей на Васил Левски отвря врати за посетители.

Днес, след 70 години, родният дом на Апостола е скъпо и свято място за всеки българин. През тези 7 десетилетия музеят се превръща в храм на българската национална памет, в център за съхраняване на културно историческото наследство за Левски и една героична епоха от историята на България.

Къща-музей на Васил Левски
Експозиционната зала към музея е построена през 1965г. В нея са показани част от материалите, които се съхраняват във фондовете на музея: произведения на изобразителното изкуство, които отразяват важни моменти от живота и революционното дело на Апостола, вещи, документи и снимки на Васил Левски, научни биографични изследвания и литературни творби на български и чуждестранни автори, посветени на Апостола.

Част от показаните материали са дарение от родственици на Левски по линия на сестра му Яна. Сред тях са семеен албум, оригинални снимки на Васил Левски и брат му Христо, на майка му Гинa, по която по-късно е създаден и нейният паметник в двора на музея.
Тук могат да се видят още устав на БРЦК, униформа от Първата Българска легия, знамето на Карловския революционен комитет, основан от Апостола през 1869г.

Рубрики: Frontpage · Графити · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

9 Kоментара за сега ↓

 • cefules // 5 дек, 2007 //

  Още не съм го посетил. А трябва!

 • хюлия // 18 фев, 2009 //

  Ммого е готина къщата

 • go6ko // 19 фев, 2009 //

  ok

 • zdratch // 19 фев, 2009 //

  Поклон пред паметта на човека Васил Левски, посветил се всеотдайно на Отечеството и на народа в най-светия смисъл на думата!!!

 • дани // 19 фев, 2009 //

  Васил Левски беше и си остава най великият българин. Миналата година през м. Февруари посетих къщата-музей в гр. Карлово

 • hanah momtana // 11 яну, 2010 //

  az sam po4itatelka na vasil levski moeto u4iliste se kazva taka ako be6e jiv vsi4ki stqhme da mu kajem 4e na 19-FEVRUARI nie ste napravim vsi4ko pone za 1 4as toi da se varne tuk za da vidim negoviqt lik kakto e kazala Dani toi vinagi ste bade nai-velikiqt 4ovek v tseliqt svqt neka vsi4ki kajem “Poklon pred pametta ti” badi spokoen tam gore nie ste po4etem tvoqt praznik

 • петра // 21 фев, 2010 //

  колко яко!аз съм от карлово!

 • мери // 2 юни, 2010 //

  аз харесвам неговата къща уютна красива

 • мери // 2 юни, 2010 //

  аз бях на ексурзия с учителката по Соут Калофер и Карлово.Но най – много ми хареса в Карлово е красив и много-голям град. Васил Левски е смел човек. Неговата къща и също толкова красива и учерователна колкото целия град

  мери 10 г
  от София

Коментирай