Public Republic Art Studio

Отново весели въпросчета

25 ноември, 2007 от · 3 Коментара

Раздел 2
За летящите птици и други такива подобия

Ptici
Снимка: Women, Fire&Dangerous Things

Полет на една оскубана птица

Как летят птиците? Да, те махат с крила нагоре-надолу, но как това ги задържа във въздуха и едновременно ги придвижва напред?

При замахване с крилата надолу птицата може би ги измества и назад, като по този начин получава тласък напред. Не, забавените кино-снимки показват тъкмо обратното:
При мах надолу крилата отиват напред.

Glarus
Снимка: Elsie esq.

Може би най-добрият ключ към загадката на птичия полет ни дава древният гръцки мит за Икар. Според този мит, Икар литнал до самото слънце, но палещите му лъчи разтопили восъка, който споявал перата на крилете; перата изпаднали и Икар стремглаво полетял надолу и загинал.

Трябва ли птиците да имат пера, за да се издигат нагоре и да се придвижват напред? А ще може ли да лети една оскубана птица?

Планираща птица

Glarus
Снимка: Elsie esq.

Какво позволява на птиците дълго да се реят из висините без никакво усилие?

Ако предположим, че ги носи вятърът, отклонен от дървета и хълмове, защо тогава те могат да летят, без да размахват крила и над равнини и водни басейни?

Може би те набират височина поради подемна сила, възникнала от планиране срещу вятър, който се усилва с височината. Но защо птиците, като че ли планират по-добре в безветрени дни?

А ако използват възходящи течения от топъл въздух, защо понякога можем да видим птици, които кръжат на някаква височина, докато други – под или над тях, трябва да махат усилено с крила, за да се задържат във въздуха? Освен това, ако птиците се издигат нагоре благодарение на възходящи течения, възникнали при земята, не би ли трябвало по- големите птици да кръжат по-лесно близо до земята? В действителност те почти винаги кръжат на голяма височина.

В открито море някои птици следват корабите продължително време, като получават двигателна сила с планиране ниско над вълните зад кораба. Как правят това?

Glarus na plaja
Снимка: Elsie esq.

Рубрики: Frontpage · Хумор

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

 • Milenka // 26 ное, 2007 //

  И човекът е планираща птица, но лети истински май само, когато е влюбен или насън…

 • Julia Staneva // 30 ное, 2007 //

  Правилно, Миме, хубави са тези полети на хората, затова обичаме да наблюдаваме полетите на птиците- нещо, като неосъществените наши мечти за летеж.

  А ето и отговорите на въпросите от физична гледна точка.
  1. въпрос: Способността на птиците да летят е свързана с две обстоятелства. Крилата на птицата изпълняват функцията на крилата на самолета и птицата е в състояние да планира. От друга страна, когато тя размахва крилата си, за да се движи напред, двигателната сила се получава не от тласкане на въздуха назад, а от завъртане на перата във въздуха, при което те действат като витло на самолет.
  Не е изключено оскубаната птица да може да лети като безмоторен самолет, но е сигурно, че ще и липсва двигателната сила.
  2. въпрос: Птиците и безмоторните самолети могат да планират по два начина. Те могат да летят срещу вятър, който се е отклонил нагоре от неравности като хълмове или водни вълни. За далечни разстояния обаче е по– изгодно да се използват издигащите се течения от топъл въздух. След като веднъж са набрали височина с помощта на такъв вертикален поток, те могат да си позволят да планират надолу, докато намерят следващото възходящо течение. Тези въздушни потоци нагоре не са високи стълбове от топъл въздух, а представляват пръстеновидни вихри, образувани на мястото на разкъсване на горещия приземен слой въздух, откъдето слоят започва да се отделя от земята. Циркулацията на такъв пръстен е нагоре, а по периферията му – надолу/ обърнат вариант на колелцата от цигарен дим/.
  Птицата може да кръжи, като следва издигащия се поток в пръстеновидния вихър.

 • wow // 28 мар, 2011 //

  WOW

Коментирай