Public Republic Art Studio

Екзотика и реалност в Непал

26 ноември, 2007 от · 16 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю със Славей Караджов

Nepal

“Животът е и крие приключения,
те са подправката
към еднообразното ежедневие.”

Marietta Grada

Нека този път в нашето пътешествие “Около света” се пренесем в далечен, екзотичен и пъстър Непал през очите на Славей Караджов. За него и Илиян приключението Непал е едно от онези приключения, които придават вкус, по-ярък цвят и може би друго измерение на живота.

Преди да се докоснем до интересните преживявания на Слави, описани в пътеписната му книга “До Непал и назад”, разговарям с него за реалните и екзотични случки в Катманду и националния парк Сагамарта, в който се намира Еверест.

Himalai

Как би нарекъл своето пътешествие до Непал и обратно?

Славей КараджовАлтернативна екскурзия с цел опознаване на хората и района по-отблизо. Обикновено организираните екскурзии показват това, което повечето туристи искат да видят, но не и това, което ние с Илиян желаехме да видим. За мен също бе важно да почувствам духа на живота и времето по тия ширини. Не обичам да ходя някъде, за да видя само хотела и да си тръгна без да съм почуствал мястото.

Какъв беше пътят от мечтата до случването й?

Отиването до Непал никога не ми е било мечта. Просто решихме с Илиян, приятеля, с който бяхме заедно там, на шега и започнахме да ходим малко по-усилено по планините в България. Направихме резервации за самолетните билети, на шега, и чак като се озовахме в Катманду, разбрахме че шега няма.

Как и кога взе решението за себе си за тази експедиция?

Nepal

През януари на 2006-та мисля. На шега. Никой освен нас двамата не вярваше, че говорим сериозно. Май и ние самите не бяхме много сигурни. В началото се уговорихме с професионални алпинисти да ходим заедно, защото нашият опит е нищожен спрямо техния, но те по една или друга причина се отказаха месец-два преди датата на заминаването. За нас с Илиян път назад нямаше.

Защо предприе това пътуване, беше ли си поставил някаква цел?

Исках да видя места, които са ми интересни, да се самопредизвикам и да разбера докъде се простират моите физически и психически възможности. Допълнително имах нужда от смяна на сцената – далеч от ежедневието и повтарящите се дейности. Това ми помага да се заредя с нови сили и да погледна на света и живота ми от друг ъгъл.

Какви тренировки и режим на хранене са необходими преди старта към Хималаите?

Himalai

Всяка събота и неделя ходене по планините, каране на колело през седмицата в София. Половин месец преди заминаването ни направих в рамките на една седмица преход в Стара Планина с колело. Това разбира се не е достатъчно, но ние имахме цял месец на разположение в Непал. Така не ни се налагаше да бързаме и пестяхме сили почти през целия път. За храненето – гледахме да се заредим с витамини и минерали, защото там много бързо щяхме да ги загубим. Допълнително си взехме таблетки с минерали.

С алпинизъм никога не съм се занимавал. За трекинг в Непал не са нужни алпинисти възможности.

С какво преживяванията ти в Непал надминаха твоите първоначални очаквания?

Jitelite na Nepal

За повечето неща там имахме представа и очаквания. Това, което приятно ме изненада, са хората, които живеят високо в планините и туристите като нас, които посещават района на Еверест. Може да се срещнеш с много интересни хора и да си говориш приятелски. Като с бившия финансов министър на Швейцария и най-възрастния покорител на Чо Ю.

Коя беше най-веселата случка в експедицията?

Nepal

Имаше доста весели случки за нас, но такава, в която сме се смели заедно с местните със сълзи на очи, беше когато в една от лоджиите разбраха, че сме българи и ни разказаха как предишната година група българи взели ума на местните с веселба до сутринта.

Какво беше най-мистичното преживяване в Непал за теб лично?

Nepal

През целия път се стараехме да сме стъпили здраво на земята. По тези висини неща като еуфория, мистични изживявания и т.н обикновено са признак, че умът няма достатъчно кислород. Това обаче, което съм запомнил най-добре, е усещането, когато стигнахме до пещерите за медитация над Динг Боче. Оттам гледката е от тези, които ти спират дъха и дълго време може да й се наслаждаваш. Не случайно монасите са избрали това място за своите дълги периоди на медитация.

Имаше ли момент, в който ти и твоят приятел почувствахте разколебаване?

Разколебаване не, но по-скоро силно притеснение. Това се случи вечерта преди преминаването на прохода ЧоЛа. Може би фактът, че не знаехме какво точно ни чака и бяхме оптимистично настроени, ни помогна да не се разколебаем.

С нещо промени ли се твоето светоусещане след престоя ти в Непал?

Nepal

Не особено. Или не рязко. И преди и сега симпатизирам на светове, в които парите не са основното нещо и щастието не се измерва с тях. За жалост това се променя дори и в Непал и ще е все по-трудно да се открие с глобализацията на света.

Какви са новите предизвикателства за теб?

За планове – може би базовия лагер на К2 в Пакистан, както и трек в Кашмир. За момента обаче се изчакват по-спокойни времена там. Другата идея е Бутан и Сиким. По случайност имам колеги от университета, които са от там, така че проучване на тези краища е започнало.

Към кого е обърната твоята книга с пътеписи „До Непал и обратно”?

Nepal

Към родените приключенци. Тези, които искат да посетят тези места или тези, които са били там и искат с носталгия да си спомнят.

За какво мечтаеш?

За много неща. И тук трябва да си призная обаче, че ми е по-интересен пътят до постигането на мечтата, отколкото самата мечта. Но няма да се измъкна, без да кажа за какво мечтая. Мечтая за слънчева градина с дюли. С място за приятели, където да ги черпя със сок от дюли.

Nepal

Славей Караджов е роден на 18 ноември 1976 г. в град Хасково.
Завършва Английска езикова гимназия в град Хасково и Магистър по “Информатика”, към Софийски Университет.

В Щутгарт завършва Втора магистратура по “Софтуерни Технологии”. В момента работи на свободна практика към голяма немска фирма, занимаваща се със свободен софтуер.

Снимки: Славей Караджов

Тази статия се разпространява под Creative Commons – Признание.

Интервюто направи: Наталия Николаева

Рубрики: Frontpage · Около света

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

16 Kоментара за сега ↓

 • Victor // 26 ное, 2007 //

  Определено една такава “алтернативна екскурзия” до далечна и непозната страна е важно събитие не само като емоция и нови впечатления, но и като обогатяване на светогледа и представите на човека. Заслужава си поне веднъж в живота да си опитал вкуса на подобно изпитание на духа и физиката, на сетивата. Радвам се за теб, Слави!

 • Free Soul // 26 ное, 2007 //

  Много ценно интервю, заинтригува ме и фактът, че Славей Караджов е описал впечатленията си в книга, която може да бъде прочетена в интернет. Това си е оригинален начин и реална възможност написаното да достигне до повече хора.

  А това, че авторът разказва за преживяванията си, е страхотно. Описанието на случванията при такава експедиция в Хималаите му помага да подреди и лично за себе си емоционалния пъзел, да усети въздействието на цялостната картина.

  Като се замисля само колко пътешествия правим, без да усетим истински от културата на дадена страна, без да се вгледаме в другия свят и нрави, срам ме хваща… Човек трябва да се стреми да излезе от стереотипа на повърхностния турист и консуматор. Така, както това е направил авторът на пътеписите за Непал.

 • anna-maria // 27 ное, 2007 //

  По някаква ирония на съдбата и света, нещата, които правим уж на шега, се оказват най-смислени и зареждащи вътрешния ни простор. Аз също съм пътешественик по душа, но никога не съм била на толкова екзотично и мистично място като Непал.

  Предполагам, че и самите обитатели на Хималаите са много по-различни от нас и може би има какво човек да вземе като емоционално обогатяване от тяхната философия. Така ли е, Слави? Любопитно ми как ти си усетил жителите на Непал през едномесечния си престой там.

 • La Luna // 27 ное, 2007 //

  Какво по-хубаво от това, да сменяш външните декори понякога. Позитивен опит е това и защо не и повод да смениш и някой друг вътрешен, поизносил се декор?

 • Stulbataaa // 3 дек, 2007 //

  Много силни подправки към еднообразното ежедневие и в много ранен етап на живота си е избрал приключенския дух на Славей. Приятно и достъпно е описал пътешествието си. Поздрави за автора от сърце.

 • Тони // 20 авг, 2008 //

  Преди две години бях в Непал в състава на една алпийска експедиция.Изкачихме се на Чило фар ийст- 6060 м. беше вълнуващо преживяване и имам невероятни снимки.А Катманду и долината на боговете си заслужава да се види.

 • Langskype // 2 апр, 2015 //

  Курсы английского языка на сайте http://langskype.com/yazyki. Уроки идут в режиме онлайн с русскоязычными преподавателями и носителями языка.

 • StockPhoto // 18 май, 2016 //

  Привет всем, здесь есть возможность иметь пассивный доход на продаже фотографий. Если есть фотоаппарат, то Ваше благосостояние в Ваших руках, потому что не зарабатывает только ленивый.

 • polzinetig // 26 авг, 2017 //

  Онлайн игры

 • cigarettes in UK // 18 сеп, 2017 //

  cheap cigarettes here

 • cigarettes in UK // 18 сеп, 2017 //

  https://www.cigarettez.co.uk/

 • Olime // 5 фев, 2018 //

  Бесплатные объявления без регистрации. Разместите бесплатные объявления и получайте бонусы на счет https://olime.ru/

 • ZXDemon // 15 окт, 2018 //

  VRCP Soft – system and application software for PC, software for ZX, animated graphics – Dizzy-style emoticons, articles, schemes.

 • Melissadus // 19 юни, 2019 //

  Hello вќ¤
  I am a sexy seductive college girl with fun loving energy.
  рџ’‹рџ’‹ My erotic photos: http://s4f.net/dating/mckenna

 • kreditkon // 16 дек, 2019 //

  Надумал недавно кредит взять, деньги нужны сильно наткнулся на интересный сайт,может кому нуждаться https://kreditkon.blogspot.com

 • barmost // 14 апр, 2020 //

  книги на ресурсе Док компьютерных программ книг медиа файлов

Коментирай