Public Republic Art Studio

Охридска приказка

21 ноември, 2007 от · 2 Коментара

Среща между поети на България и Македония в Охрид

Ohridsko ezero

KristianaПо инициатива на фондация “Мелнишки вечери на поезията” и с любезното домакинство на библиотека “Григор Пърличев” в град Охрид, на 02 и 03. 11. 2007 год. се осъществи интересна и творческа среща между поети от България и Македония.

Целта на срещата беше да се запознаем с колегите по перо от Охрид, да обменим идеи за по-нататъшно сътрудничество и да представим наскоро излезлия от печат сборник със стихове “Гласове от Мелник”.

Poetichna sresta v Ohrid

Той съдържа произведения на десет български поетеси, преведени на македонски език, а именно: Кристиана Добрева–Станкова, Евелина Ламбрева, Виолета Събева, Лилия Златкова, Ваня Тошевска, Мариана Александрова, Уляна Паскалева, Кристина Филипова, Диана Димих, Мая Митова.

Охрид

Делегацията на “Мелнишки вечери на поезията” беше водена от поетесата Катя Ерменкова, която е и главен организатор на популярния международен фестивал. На срещата от българска страна присъстваха: Кристиана Добрева–Станкова (Сливен), Виолета Сабева (София), Уляна Паскалева (Благоевград), Мая Митова (Кресна), Алтенка Сапунджиева – Ани (Ловеч), Красимира Кацарска (Благоевград) и Катерина Кирянова (Петрич), както и Иван Топалски – преводач от македонски, сръбски, хърватски и словенски език, главен редактор на литературния алманах “Ирин Пирин”.

Охрид

В библиотека „Григор Пърличев”, като специални гости присъстваха и сръбските поети Озренка и Радомир Милойкович. Те донесоха сигнална бройка от излезлия в Сърбия по инициатива на фондация „Мелнишки вечери на поезията” и със съдействието на Министерството на културата на Сърбия двуезичен сборник със стихове “Под южно крило”, в който са представени български и сръбски поети.

От името на домакините бяхме поздравени от писателя Мишо Юзмески, поета Тоде Илиевски (директор на библиотека „Григор Парличев“) и поета Зоран Якимоски (председател на Литературния клуб „Живко Чинго“).

Охридска среща на поети

След това всеки от нас прочете по едно свое стихотворение. На този жест разбира се съвсем непринудено ни отвърнаха охридските ни колеги: Миле Волканоски, Видое Видически, Коста Фортомар, Анастас Ќушкоски, Трайко Дурчовски, Мирко Томовски, Смиле Наумоски – Брсяк, Трифун Ѓоргиоски, Зорица Илийоска, Лиляна Крежеска и Магдалена Крежеска. Освен красиви стихове ние си разменихме, много стихосбирки и добро настроение. Разбира се представихме сборника „Гласове от Мелник”, който беше приет много радушно и с интерес, защото като се съберат поети най-важна става поезията.

Охрид

На следващия ден имахме възможността да посетим манастира „Свети Наум”, Самуиловата крепост, църквата „Св. Климент и Пантелеймон”, едно очарователно фотографско ателие и работилница, в която произвеждат хартия така, както китайците в древността. Разходихме се по очарователните улички на Охрид и през цялото време се наслаждавахме на красивите гледки към езерото.

Охридско езеро

Извън официалната част трябва да кажа, че бяхме очаровани от сърдечния прием и гостоприемството на нашите домакини. Те са много мили и възпитани хора, с които е изключително приятно да се общува.

През цялото време ни показваха колко много се радват, че сме при тях. Всичко това в съчетание с харизмата на Охрид, наистина беше приказка. На края нито на нас ни се тръгваше, нито на тях им се искаше да ни изпратят, но си обещахме, че ще се видим скоро. Също така решихме да направим съвместно един двуезичен сборник, в който да са представени както български, така и македонски поети.

Тръгнахме си от Охрид с нови приятели, нови поетични хрумки и много топли спомени.

Охридско езеро

Кристиана Добрева-Станкова

Снимки: Кристиана Добрева-Станкова

Рубрики: Новини · Сцена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • Victor // 22 ное, 2007 //

    Радостно е, когато се събират хора на изкуството, да си почетат стихове, да се наговорят, да си споделят интересна информация за издаване на книги. Приятно е да научавам, че балканските връзки в лицето на български и македонски поети се развиват, от затвореност и изолираност никой досега нищо не е спечелил.

  • Човешката библиотека » Каним ви на: Арт вечер “Под знака на свети Валентин”, 07.02. // 6 фев, 2008 //

    [...] На нея ще бъде представена стихосбирката на Стефан Кръстев “Еротично по коприна” и ще споделят свои творби Ивайло Диманов, Вера Балева, Георги Гроздев, Кристиана Добрева-Станкова и художничката Илиана Иванова. Организатор и водещ на вечерта е Веселина Иванова. [...]

Коментирай