Public Republic Art Studio

Код 9700

4 ноември, 2007 от · 3 Коментара

Предизвикателството на едно различно театрално представление

Представление

Едва ли има по-голямо предизвикателство за театъра като изкуство от това – недраматичен и литературен текст да бъде представен на сцена, при това представлението да съхрани посланията, красотата на внушенията си, драматичността на действието си.

Трудна задача, която изправя режисьора Николай Павлов, сценаристката Роза Боянова, както и актьорския състав на спектакъла пред предизвикателството да създадат многообразна палитра, движеща се, жива картина, изградена от различни фрагменти, кореспондиращи помежду си текстове на различни поети и театрални жестове.

Оригинално отделните поетични творби са вплетени в конкретен сценичен сюжет, според който пробуждащият се между две жени поет се пита дали те са абстрактна проекция на въображението или преживяно реално случване.

Спектакъл Онова, което също създава хармоничната вътрешна цялост на отделните съставки, е фантастичното и почти магическо свързване на танц, поезия, театър, балет. И целият този коктейл от различни изкуства е свеж, интригуващ, забавен, универсален и увличащ с оригиналната смесица на реалност и фантазия.

Спектакълът “Код 9700″ е едно предизвикателство не само за създателите на това модерно и нетрадиционно представление. Предизвикателство и за самите зрители, които са призвани да бъдат на сцената. Нещо като израз на модерната интерпретация на темата изкуството, според която творецът, както и публиката участват в спектакъла, в театралното действие, в изграждането и оживяването на дадена творба.

Предизвикателство, което преобразява съкровеността на поезията в диалогичност, а представлението се превръща в незабравим диалог между творец и публика.

На Public Republic гостува Даниела Колева, която ще ни разкаже за срещата с едно различно и оригинално представление – “Код 9700″.

Спектакъл

Спектакълът, в който публиката е на сцената

Даниела Колева

“Код 9700” се нарича поетично-музикалният спектакъл, който Народно читалище “Добри Войников” гр. Шумен подготви по случай Международния ден на поезията и музиката – 1-ви октомври.

В спектакъла са включени стиховете на шуменските поети: Иван Пейчев, Богдан Тетовски, Ганчо Мошков, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Кирил Гончев, Антонин Горчев, Роза Боянова, Валери Станков, Нела Данчева, Антоний Петров, Хелия Якодимова, Дана Белева, Димитрина Кавалска, Емилия Авгинова, Калина Русева, Иван Ненков, Орлин Дянков, Галина Михайлова, Надежда Романова, Красимир Вардиев, Пламена Стоянова, Даниела Друмева, Енчо Русев и Тони Теллалов.

Селекцията на стиховете е направена от Антонин Горчев, председател на Дружеството на писателите в гр. Шумен.

Сценарист на спектакъла е поетесата Роза Боянова, а режисурата е дело на Николай Павлов, също шуменец, възпитаник на Академията за изящни изкуства в Прага.

В спектакъла се преплитат няколко изкуства – слово, музика и танц, заедно с рисуването на художник.

Интересни и смели са творческите решения на режисьора Николай Павлов, който предизвикателно настанява публиката на сцената, а на актьорите предоставя нова сцена – редовете и балкона на залата. Освен с актьорската игра, вниманието на публиката е ангажирано и с мултимедийни ефекти.

В спектакъла участват актьорите от ДКТ “Васил Друмев” – Стефани Лечева и Валентин Ченков, Любен Чанев от актьорска школа МОНТФИЗ при Младежки дом гр. Шумен с ръководител Кольо Михайлов, пианистката Ваня Джамбазова, преподавател в ШУ “Епископ Константин Преславски”, балерината Наталия Митева с хореограф Ирина Върбанова и художникът Красимир Атанасов.

Спектакълът се осъществява с помощта на Общински фонд “Култура” гр. Шумен, Дружество на писателите, Киноклуб “Мадарски конник”, Телевизия “Шумен”.

Представление

Снимки: Даниела Колева

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Сцена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

 • Ivan // 6 ное, 2007 //

  Бях на представлението и действително е много готино, няма нищо общо с традиционните модели на театър.

 • Selena // 7 ное, 2007 //

  Струва се да се види и да се СЪПРЕЖИВЕЕ този спектакъл! На такъв невероятен синкретизъм отдавна не бях се наслаждавала – от времето, когато гледах в Санкт Петербург /тогава Ленинград/ уникалното представление на “Кавказкия тебеширен кръг”, сътворено от култовия грузински режисьор Стуруа.
  Доколкото имам информация, след шуменската си премиера чудесният спектакъл “Код 9700″ ще гостува в Бургас и София. Препоръчвам на всеки, който обича изкуството, да се потопи в тази невероятна атмосфера!
  И накрая – едно допълнение: свое очарователно присъствие в представлението има и Инна Иванова, единайсетокласничка от музикалната паралелка на СОУ “Сава Доброплодни”, Шумен.

 • Emilia // 15 ное, 2007 //

  Моите сърдечни поздравления по повод “Код 9700″ за Ники и Роза – много стари мои верни приятели от “онзи” град, които ми помогнаха да стана това, което съм!

Коментирай