Public Republic Art Studio

“Импулс” – история с много въпросителни II

15 октомври, 2007 от · 10 Коментара

Тактическите ходове на “Импулс”
Продължение

rock_music
Снимка: Karl Eschenbach

1987, есента. Замириса на промяна. Ние, 14-годишните, бяхме силно изненадани от новия “Импулс”. В 1987 напусна първо Виктор Грънчаров, сменен от Светослав Колев-Цвъри, и в кратко време Иво Комитов бе заменен от Орлин Радински.
Помня как “Импулс” атакуваха през ноември на 1987 “Мелодия на годината” с хеви метъл парче.

Тази песен реши съдбата ми за по-нататък. Няма да забравя песента “Колко те обичам” – музика Светослав Колев, текст Георги Константинов, аранжимент и изпълнение “Импулс”.
Виещата стъргалка с китарата на интрото, жестоките сола, наситени с вибратори и дъбълхенд, краят със засечките и воят на китарата с вибратора…
А “Импулс” се бяха окичили като коледни елхи с вериги и железария. Стойки, куфявка, бясно сменящ се като близост кадър… И оня скок във въздуха на края на песента… Подлудях!

На другия ден в училище моите съученици бяха забравили благоразумно за сключения бас пролетта.
Но както и да е. Пролетта на 1988 в този състав “Импулс” представиха на живо песните от нов албум, там беше и “Кръстопът”.
Тогава за сефте чух “Гладиатор” и тази песен влезе в репертоара на моята група следващата година – януари…

Лятото пак бяха по турнета и есента “Гладиатор” влезе в класацията “Изберете” на Радио София, програма “Хоризонт”.

rock music
Снимка: Karl Eschenbach

Изненадата дойде, когато групата излезе с нов вокалист и нов бас-китарист.
Вокалист е ямболският китарист Георги Енчев, преминал за малко през “Ел Зет” и изсвирил солото на “Топъл Дъжд”, с глас като Ковърдейл. И с феноменални китарни умения.
Брадатият бас-китарист е Ян Маринов Михайлов.

Когато “Импулс” свириха на януарското издание на “Мелодия на годината”, на баса беше вече русият бас-китарист Иво Икономов, а Жоро свиреше соло-китара. На плейбек със стария запис, но няма значение това. Жоро можеше да свири добре. Април излезе по същата класация “Видеонеделя”, а малко след това стана ясно, че там съставът е следният – с Емил “Фашиста” Димитров на барабаните, Иво Икономов на баса и Мирослав Йолов на соло-китарата.

А покрай групата взеха да витаят зловещи слухове.
Междувременно басът бе поет от Владимир Михайлов, по-късно в “БГ Рок”.
А пролетта-лятото излязоха манияшката песен “Картина” по музика на Георги Енчев (официално на Илия Кънчев) и “Всекидневие” – и двете в стил китарно-инвенционален метъл.

И тук слуховете замирисаха на интрига. Този път на мерника на Илия Кънчев беше Филип Боков, шеф на Радиото. “Тия свирят на плейбек и лъжат хората!”, бе официалното становище на не помня кой шеф от Радиото. “Потрошили сме десетки хиляди валутни лева за апаратура, която е наша, но тя стои арестувана в мазето на радиото и ние не можем да я използваме, а имаме ангажименти, които не чакат.

На нас ни се пречи напълно съзнателно да свирим на живо, защото сме хеви метъл и сме първата метъл група. Имаме стотици хиляди фенове, което е трън в очите на Боков и сие”, гласеше писмо на “Импулс” до радиослушателите. По-нататък се казваше, че “Импулс” ще свикат митинг от свои фенове, а Илия Кънчев публично обвини Боков в разпространяване на лъжа в 1986, свързана с радиацията от Чернобил, поради което синът му бил много зле.

И тук интригата се завъртя.

В разговори с различни членове на “Импулс” чух следното: Илия Кънчев действал на принципа “Разделяй и владей”, изкараха го по-чер и от дявола. В същото време Митко Кърнев не каза нищо лошо за Илия Кънчев, явно много добре са се разбирали.
И така – къде е истината? По средата ли? Кое е вярно и кое не е? Дали турнето от 1989 беше на плейбек?

Илия Кънчев:
“Ние не сме похарчили стотици хиляди валутни лева за апаратура, за да излизаме на плейбек. Тези лъжи ги разпространяват Боков и с-ие с цел да хвърлят кал по името на групата. Кой от нас е писал писмо от името на групата не знам и ще проверя това, но истината е, че ние не излизаме на плейбек. Това са лъжите, които враговете на хеви метъла и на свободата разпространяват за нас!” – категоричен беше Илия Кънчев.
Записът с интервюто го пазехме доскоро в архивите на “Мълния”…

Още два скандала са свързани с името на “Импулс”: “Дийп Пърпъл” тръгвали на турне в Югославия и избрали за подгряващи “Импулс”. Илия Кънчев не на едно място показваше факсове с доказателства за това, но в един момент Ян Гилън се махна – или го махнаха от групата и турнето пропадна. Поне такава беше официалната информация. Между другото след турнето Георги Енчев напуска и основава група в Чехословакия. “Импулс” обявиха прослушване за негов заместник. Хиляди аудиокасети тръгнаха за София.

Но в 1990 “Импулс” се разпадна. След обир на репетиционното помещение на “Импулс”.

Следва третата, последна част от историята на групата, за която материали взех от бившите членове на състава: Веселин Маринов (вокал), Иво Икономов (бас-китара и вокал), Светослав Колев-Цвъри (соло-китара), Мирослав Йолов (соло-китара), Нелко Коларов (клавири, орган, пиано), Данаил Годжев (барабани), Димитър Кръстев Кърнев (соло-китара), както и различни мои колеги и приятели от града и страната. За съжаление не можах да разговарям с Илия Кънчев – той в 1999 беше заминал за Щатите и така историята остава непълна… Дори и след продължението, наречено “Аутопсия на една държава”.

И поглед върху групите-наследници: “Спринт”, “АКЦЕНТ”, “Deja vu”, “Д-2″. И една дългосвиреща плоча – “Гладиатор” от 1989, най-здравият роден албум. Бих искал да мога да говоря с Илия Кънчев, искам неговото становище по спорните въпроси. Без съмнение, това е най-сложната и противоречива история на една велика българска рок-група, която самият аз обичам. И която се опитвам да предам според думите на другите, защото аз все пак бях далеч от повечето неща.

И ако Илия Кънчев прочете за тези събития, то аз го моля сам да осветли нас, останалите в неведение, за историята на групата и за спорните моменти. Само така историята би придобила завършен вид. Защото има неща, които висят като дамоклев меч над пълната с неизвестни и въпросителни история.

Захари Павлевски-Ричи

Рубрики: Графити · Сцена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

10 Kоментара за сега ↓

 • вайк // 11 ное, 2007 //

  Виждам,че сте голям фен на група Импулс. В един от форумите на сайта Кречетало.ком – мисля, че беше за позабравени БГ рок и метъл групи, има постинг от Илия Кънчев, в който си е оставил И-мейла за контакт с феновете. Така че можете да му пишете.

 • Zahari // 12 ное, 2007 //

  Благодаря, вайк!

 • ilia kanchev // 19 дек, 2007 //

  Благодаря на неизвестния ни фен, че си е направил труда да “посъбере” нещо за IMPULS. Лошото е, че не е уцелил нито една дата или година от фактологията на групата. Нещо ни кара да си мислим, че е част от комсомолската агитка, която през 1989г. напразно се “разпъна” да търси просташки поводи за компромати, които така или иначе събудиха само смях и съжаление към неграмотността на инициаторите.

  Музикантите (с изключение на Нелко Коларов, Николо Коцев и Митко Кържев), които са цитирани от писача, са изхвърлени от IMPULS лично от Илия Кънчев или са били само за пробен период. Напр.: Дани Годжев – 4 месеца (ноември 1982- февруари1983) или Икономов – януари 1990 – юни 1990г.

  Ние живеем в U S A и сме горди, че сложихме основите на българския истински здрав rock. Илия нямаше за какво да разделя, защото всичко в IMPULS беше сътворено от него и беше негово! На IMPULS се пада голямата чест за създаването на първото частно звукозаписно студио в България. (Звукозаписът тогава беше монопол на държавата]!

  От IMPULS излязоха световно известните музиканти Нелко Коларов и Николо Коцев! IMPULS беше и първата metal банда на Балканите!

  Благодариме ви за признателността и любовта!! Вечно ваши: Илия Кънчев, Виктор Грънчаров, Георги Енчев, Емил Стефанов и Атанас Георгиев (живущи в U S A)

 • nokomis // 20 яну, 2008 //

  На http://WWW.KATEHIZIS.COM има интервю с Илия Кънчев, което прави тази статия [пълна с неточности] смешна и ненужна!

 • great // 14 фев, 2008 //

  Ужажаеми г-н Кънчев, уважаеми колеги, Поднасям своите извинения за допуснатите неточности около написаното ми за \”Импулс\”, то почиваше на явно умишлено и злонамерено изкривени факти и неточности, които бях събрал от бивши колеги и от фенове, както и от медии и енциклопедията \”АБВ на поп-музиката\” от 1988 година. Явно са ме лъгали. Явно до нас, редовите фенове, информацията достигаше на принципа на разваления телефон, както се и оказа отново. Затова искрено се извинявам и освен това дължа да Ви призная, че никоя друга група не ми е оказвала по-силно влияние от \”Импулс\”. Група \”Мълния\”, в която свиря от втората половина на 80-те, е също така хеви и безкомпромисна, и от \”Импулс\” сме се учили на професионализъм, вадене на звук, на сценична визия и на всичко, което може да бъде наречено хард рок и хеви метъл. За което Ви изказваме своята благодарност и което крепи групата ни години наред. Пожелаваме Ви да се завърнете на сцената и да покажете на младите как се свири истински здрав рок и макар \”остарели, напълнели и оплешивели\”, \”Импулс\” са нужни на българската рок-сцена, защото са мерило за качествена музика и здрав професионализъм, каквито за съжаление не виждаме сред младите колеги, които много лесно стават \”звезди\”, без да знзят защо го правят и без да знаят цената на успеха и как да го постигнат. А тук публиката иска точно такива банди! Колкото до \”комсомолската агитка\”, никога не съм бил част от нея, защото за мен \”Гладиатор\” продължава да е нещото, което ме изправя на крака, а не поза. Позите са типични на ония боклуци, които докараха чалгата и педерастките извержения на сцената, а това са неща, които аз и колегите ми от \”Мълния\” искрено презираме. С уважение: Захари Павлевски и \”Мълния\”

 • Иво Икономов // 1 мар, 2008 //

  Моя “пробен” период продължи в група “Импулс”, докато не се състоя така небезизвестният обир в парка на свободата, където репетирахме тогава. А иначе за мен това бе най-доброто изживяване за времето си като музикант…. Но нека Ильо да не забравя, че самият той ме наричаше ” Железният басист”. За което много му благодаря. И все пак за момента съм в една от най-добрите групи в България – “ЕРИДАН” и се гордея, че съм тук и съм създал такова нещо в такава държава… Все още сме живи и дерзаем за хеви – рока, а не сме си били камшика някъде си. Нямам никакви лоши помисли към никого, но елате си в България и тогава ще си поговорим на местна почва.

  Иво Икономов, рок група “ЕРИДАН”, България

  http://eridan-bg.com

 • nokomis // 3 мар, 2008 //

  Уважаеми Иво! Не ми остава нищо друго, освен да се гордея с това, че има още една добра хеви банда в България! Никога не сам се съмнявал в твоите възможности и способности! Желая ви от сърце успех и се прекланям пред устойчивостта ви!

  Все пак не трябва да се забравя, че вие сега творите и работите в относителна свобода и успехите ви зависят от вас самите! При нас това не съществуваше!
  “Бихме си камшика”, защото ние нашата работа си свършихме, сега я довършете вие! Колкото до идването ни в България, не идваме да водим битки и да се конфронтираме с някои, а просто да уважим феновете си, които не са ни забравили все още!

 • Иво Икономов // 3 мар, 2008 //

  Не искам конфронтации. Нямах това предвид. Но ако успеем да направим нещо старо да звучи добре (което ще бъде трудно), много ще се радвам. Имате пълната ми подкрепа в това отношение.

 • nokomis // 3 мар, 2008 //

  Благодаря от сърце!

 • Бездепзиные бонусы казино // 6 сеп, 2018 //

  Крутой блог) Он еще и грузится практически моментально…
  Что за хоствеб вы используете?

  Могу ли я получить партнерскую ссылку на ваш хост?
  Я хочу, чтобы мой собственный сайт грузился так же быстро,
  как ваш…

Коментирай