Public Republic Art Studio

Кафето с усмивка

23 септември, 2007 от · 10 Коментара

Виртуална разходка в царството на кафето

Kafe

Кафето е радост и почивка, повод за размисъл, вдъхновение и споделеност, един прекрасен ритуал, време за приятелски разговор, за усмивка и просто едно от нещата, без които не можем да си представим нашия живот.

До такава степен сме приели кафето за даденост, за неразделна част делника и празника, че понякога почти забравяме да отправим поглед към неговата история и малки тайни. Отпивам глътка горчиво кафе и се усмихвам на неговия неустоим аромат и освежителна енергия, на магията му. Каня ви на кратка виртуална разходка в царството на кафето.

Magiqta na kafeto

Историята на кафето

Rastenieto kafe

Растението на кафето идва от Етиопия и заедно с кофеина съдържа хиляди ароматни вещества, които е доказано, че възбуждат нервната система. Спомняте ли си онази древна легенда откриването на кафето? Според нея един млад мъж останал изумен как неговите кози изведнъж като че ли подивяли и дълго време не можели да се успокоят, подскачайки без почивка насам-натам, енергични и неуморими, след като случайно вкусили от някакво странно растение. Но това е само една легенда за кафето, достигнала до нас.

Pazaryt na kafeПредполага се, че през 14 век чрез търговци на роби пренасят кафе от Етиопия в Арабия, където постепенно се създават и най-важните търговски центрове за кафе. Така градът-пристанище Mocha в днешен Jemen е наречен също Mokka и е мястото на най-големия пазар на кафе.

Средата на 17 век във Венеция се появява първото кафене, което е извън арабския свят и венецианските търговци създават първия европейски пазар за сурово кафе. Триумфалният поход на напитката нашир и надлъж европейския континент започва заедно с постепенно изграждащата се култура на кафенетата през 18 век.

Да не забравяме, че по онова време кафето е било скъпа стока и само богатите граждани и аристократите са можели да си позволят тази напитка. По-бедните слоеве на населението са замествали кафето не само по време на криза с напитки от малцово кафе и цикория.

Пътят на кафето

Kafe

Кафе се добива в около 80 страни в света. Бразилия е най-големият световен експортьор на кафе и произвежда една трета от световната продукция на кафе като една трета се консумира от самата страна.

Kafe na zyrnaВиетнам, преди непознат за търговията на кафе, през последните години успя да изпревари Индонезия и Колумбия и да се нареди на второ място от световната продукция.
Най-важните области за отглеждане на кафе се намират между Африка и Средна и Южна Америка, както и Азия.

99% от общата продукция на кафе се основава на двата сорта – Arabica (Coffea arabica) Robusta (Coffea Canephora). 70% от световната продукция на кафе принадлежи на Arabica зърната.

Кафенетата – място за вдъхновение

Kafe-kultura

През 18 век хора на изкуството и писатели се срещат в кафенетата на Оксфорд, Лондон, Париж и Виена на чаша кафе и обсъждат различни артистични и философски теми, както и „знаците на епохата”.

Известни писатели като Карл Краус, Артур Шницлер и Егон Ервин Киш пишат своите книги, статии и истории неслучайно в уютните традиционни кафенета. Най-старото кафене в Германия е „Zum Arabischen Coffe Baum“ в Лайпциг – любима място на композиторите Шуман и Вагнер.

Kafe v kafeneto

Любопитен е фактът, че скандинавските страни водят класацията по най-голяма консумация на кафе, като начело са финландците с 11 кг. кафе на година на човек от населението. Американците изпиват едва 4 кг. кафе средно на година.

Кафе културата

Kafe kultura

Интересно е да хвърлим поглед към това как се развива кафе културата в съвременния свят. Предлагам ви едно приятно и ароматно пътешествие с дъх на кафе в отделните държави, които са прочути с любовта и умението си да приготвят кафе специалитети, с превръщането на кафе традицията в своеобразен ритуал и наслада за сетивата.

Италия

Kafe

Espresso

Espresso v Italiq

В Италия еспресото се нарича накратко „Caffe“ и се сервира в малки чаши.

Macchiato
Към еспресото се прибавя малко мляко и млечна пяна.

Caffe Latte
В голяма чаша се налива мляко и се допълва с двойно еспресо.

Cappuccino v Italiq

Caffe Corretto

Еспресото се “коригира” с Grappa, коняк или ликьор.

Cappuccino

Еспресо, върху което се налива горещо мляко и млечна пяна, най-отгоре се поръсва какао прах.

Испания

Cafe Cortado

Cafe cortado

Това е испанският вариант за италианско еспресо, като различната нотка е малко гореща млечна пяна като рафиниран завършек.

Австрия

Kafe-specialitet v Avstriq

Melange

Този австрийски специалитет е комбинация на кафе и горещо мляко. Идеалното съчетание на тези две съставки, както преди, така и сега, е повод за “философски” дискусии във Виена.

Fiaker

Това е специалитет, посветен на виенските файтонджии – Fiaker. Към еспресото или моката се прибавя глътка ром или коняк, сервира се украсен с бита сметана в стъклена чаша.

Франция

Kafe s liubov

Cafe au lait

Това е френското наименование на кафето с мляко: Кафето заедно с горещо мляко се сервира с в голяма чаша (подобна на супена паница) и се пие във Франция само на закуска по стар обичай.

Cafe brulot

Един традиционно френски специалитет: Лимонени и портокалови кори, канела, карамфил, коняк и портокалов ликьор се смесват с кафето, фламбира се и се гарнира с бита сметана.

Cafe creme

Espresso с мляко, подобно на италианското капучино.

Манията, наречена кафе

Maniqta, narechena kafe

Специално за читателите на Public Republic познавачът Michael Gliss (чиято професия се нарича Kaffesommelier и се състои в контрол на качеството на кафето в процеса на превръщане на суровото кафе в краен продукт за консумация) сподели няколко съвета, които ще направят насладата от кафето истинска и незабравима.

Michael Gliss препоръчва кафето да е прясно и да се пие не по-късно от десет дни след отваряне на опаковката.
Latte MacchiatoРецептата за перфектното Latte Macchiato е следната: Млякото се загрява до температура 58 градуса, след което се налива заедно млечната пяна в стъклена чаша и се оставя да постои 30 секунди. Приготвеното еспресо се излива много бавно съвсем близо до ръба на чашата и по този начин се постига естетичното разграничаване на млечния и еспресо слой.

И още една препоръка за истинските ценители на кафе: Рецепта за двойно Espresso Macchiato Cote d’Azur: Едно резенче портокал с малко кафява захар се заливат с двойно еспресо, разбърква се силно с пръчка канела и накрая се гранира с млечна пяна. Насладата е невероятна!

Nasladata ot kafeto

А какво е кафето за вас? Имате ли собствена рецепта за кафе с усмивка?

Рубрики: Frontpage · Lifestyle

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

10 Kоментара за сега ↓

 • Julia Staneva // 24 сеп, 2007 //

  При толкова много кафе, как да не сме бодри през целия ден? Не знам защо, но в този ранен час пред чаша ароматно италианско кафе Пелини с настроение си тананикам песента на Тодор Колев :
  ” Но хубаво е, дявол да го вземе,
  кафето през работно време.
  Кафе ЕСПРЕСО, А ЛА ТУРКА,
  кафе за шеф, за мижитурка”…….

 • Victor // 24 сеп, 2007 //

  Моят ден не може да започне и да се състои без чаша горчиво еспресо. Всъщност най-важната добавка към сутрешното кафе вместо подсладител е дозата чувство за хумор.

  Ако не е това, няма да мога да отреагирам на ниво на абсурдите и дразнещите случки от ежедневието. Заглавието “Кафето с усмивка” е повече от подходящо за моята рецепта.

 • La Luna // 25 сеп, 2007 //

  За мен най-незабравимо е кафето в невероятния Париж – в града на радостта от живота, от изкуството, любовта, модата, на тънките удоволствия от живота.

  Неповторимо е усещането да седиш в едно от онези уютни кафенета, които са разположени на самата улица, да си навън дори през по-студените есенни и зимни дни и да се чувстваш част от движещите се потоци хора, да съзерцаваш и участваш в глъчката на живота.

  Кафето в Париж е един ритуал на сетивата, който те зарежда с желание за живот.

 • Julia Staneva // 25 сеп, 2007 //

  За някои хора ритуал, за други – кофемания, за трети просто средство за тонизиране…
  …”Кафе за всеки, за да не задреме
  от скука през работно време!”…

 • viki // 28 яну, 2008 //

  Кое кафе е най-силното – късото или дългото?

 • Angie // 28 яну, 2008 //

  Късото кафе е по-силно, тъй като е по-концентрирано. Доброто и силно еспресо може да се познае по каймака и интензивния аромат на кафе. Ако не се е получил плътен каймак, с голяма вероятност кафето е по-едро смляно от необходимото. Толкова обичам уханието на кафе, това е начинът да започне един хубав ден…

 • славчо павлов // 23 яну, 2010 //

  Съжалявам че трябва да опровергая по горния коментар , но това не о отговаря на истината.Разбира се че по – силното кафе е дългото тъй като колкото по дълго време водата минава през кафето в цедката толкова повече кофеин се разтваря и съответно отделя в екстракцията в чашата.

 • Георги // 21 мар, 2011 //

  относно Caffe Latte, не е ли обратното – кафе и двойна доза мляко. Аз поне така го правя :) иначе как ще се направят фигурките

 • КРАСИМИРА ЛЮБОМИРОВА // 1 апр, 2011 //

  МНОГО ОБИЧАМ КАФЕ,ПИЯ ГО САМО СУТРИН,НО С ГОЛЯМО
  УДОВОЛСТВИЕ.ЗА МЕН ТО Е И ИЗТОЧНИК НА ЗНАНИЯ,НЕ СА
  МО НА ДОБРО НАСТРОЕНИЕ.ФИГУРИТЕ В КАФЕТО МИ ПОМАГАТ ДА ПОГЛЕДНА В НАСТОЯЩЕТО,КОЕТО МИ ПРЕДСТОИ.

 • "Ислямското вино"… или история на кафето – Spas.bg // 14 апр, 2020 //

  [...] Кафето е най-популярната напитка в целият свят. С неговия прекрасен аромат, изискан вкус и силно тонизиращо действие, това е един от най-стратегически важните продукт за световната търговия!   За негова родина се смята Етиопия, където и до днес се среща като диво растение. Но едва след като арабските търговци започнали да го разпространяват от Йемен, то станало популярно. До ден днешен специалистите продължават да спорят за точния произход на неговото име. Някой смятат, че кафе произлиза от арабското „кауе“, което означава сила, енергия. Други пък го свързват с названието „кахва“, което също идва от арабски и означава..“вино“. Третата версия се основава на името на провинцията Каффа в южна Етиопия, където и до днес в горите се среща  диворастящото кафе! И все пак, първите и по-обстойни източници за историята на кафето, са били открити около 1000г. от новата ера, като най-известният и считан за най-добър сорт кафе  „Мока“, е бил наречен така на името на йеменското селище. Но, не йеменците започнали най-първо да пият кафе, а жителите на изчезналият по-късно град Джулфара на територията на емирата Рас ал-Хайм. Когато били проведени разкопките на този митичен град, археолозите открили вероятно най-древните зърна на целия Арабски полуостров, които са се отнасяли от началото на 12 столетие от новата ера. Техните предци си приготвяли черната напитка, варейки целите зърна и изсушените листа. А този начин на правене на кафе се използва дори и до днес, на някои места в Арабския полуостров. Бедуинското светло кафе на име „Даллия“ (по името на медния съд в който се приготвя) е изключително силно и за това се пие в много малки чашки, колко за 2-3 глътки! „Далля“ и фурмите са направо бедуинските „хляб и сол“ с които се посрещат и до днес, желаните и скъпи гости.. В началото неговото разпространение ставало много бавно, защото го използвали главно като лечебно средство при слабост и умора. Освен това самата цяла „одисея“ по разпространението на кафейното дърво се оказала доста сложна, дълга и безкрайна. Стремейки се да опазят тайната на своето невероятно откритие, арабите отказвали да изнасят сурови кафени зърна, като са се обосновавали че ако не са предварително изсушени и изпечени, ще се повредят и ще станат негодни за употреба. Но това не попречило на хилядите ислямски поклонници, посещаващи Мека, да станат бързо големи почитатели на кафето и скоро започнали сами да изнасят по родните си места и зърна от кафето от Мека, кат го наричали „ислямското вино“. И даже заради засилилата се страст на арабите към кафето, през 1511г. висшето ислямско духовенство създало собствен „Съвет по кафето“ в Мека. Но, на този съвет след дълго обсъждане и дебати било решено, че черната напитка развращава разума и чувствата на правоверните и отвлича от тяхната вяра. И така, кафето както и виното били забранени. Но не след дълго, забраната за ароматната напитка била постепенно и благополучно забравена.. [...]

Коментирай