Public Republic Art Studio

Вълшебството на ароматите

17 август, 2007 от · 5 Коментара

Аромотерапия за душата и тялото

Aromoterapiq

Тайната на аромотерапията е в силата на естествените етерични масла, които се грижат не само за тялото, но и за душата.

Въздействието на етеричните масла върху кожата е мигновено, кръвообращението се подобрява, а приятният аромат оказва благотворно влияние върху централната нервна система.

Jasmin

Тези вълшебни масла имат свойството да повдигат духа, а в зависимост от вида им оказват стимулиращо или отпускащо въздействие.
С тях красотата ви ще разцъфне – кожата става нежна, гладка, стегната и добре хидратирана.

Lavandula

Сред вълшебните аромати, които имат благотворно влияние върху тялото и душата ни са роза, лавандула, хвойна, жасмин, женшен и др. Едно от най-прекрасните ухания е разбира се на българската роза, от която се добива изключително ценното, скъпото и несравнимото розово масло.

Маслодайната роза – българското съкровище

Roza

Едно от нещата, които е прославило България през вековете е маслодайната роза. Тя е донесена на Балканския полуостров още през XII век от околностите на Дамаск името Rosa damascena, известна у нас като казанлъшка роза.

Технологията за нейното обработване е взаимствано от източните страни Персия и Индия. Българските производители увеличават количеството и подобряват качеството на продукта чрез двойна дестилация и усъвършенстване на съоръженията. Това налага българското розово масло на междунарадния пазар още през XIII век.

Основна технологична база на Розоварството до началото на ХХ век са розоварните с малки казанчета – гюлапхани. Многократна редестилация се извършва в така наречените аламбици – медни казани с вместимост около 120 л., групирани по няколко в дестилационна инсталация- гюлпана. В процеса но модернизация на технологията се преминава към пароотделяне, като се използват парни дистилационни казани.

През 1935 започват да действат 100 частни и кооперативни розоварни инсталации. През ХІІ и началото на ХІІІ век розоварството се развива като основен поминък на населението в някои от Подбалканските котловини поради благоприятните климатични условия за отглеждане на маслодайната роза, заради което българската маслодайна роза е с най-високо качество.

Цветовете на казанлъшката роза съдържат около 0,04% етерично масло, което се натрупва главно във венчелистчетата. Те се берат рано сутрин, когато съдържат най-много етерично масло и веднага се подлагат на дестилация. От около 2500 и 3000 кг. цвят се получава 1 кг. розово масло.

То е незаменим компонент на най-хубавите и трайни парфюми у нас и в чужбина. Разпространява се и в Старозагорско, Новозагорско, Чирпанско, Пазарджишко, Пловдивско и други. В края на ІІ световна война в България има 88 розоварни инсталации. До 1950 тя е най-големият износител розово масло в света.

Днес център за розоварство е комбинатът “Българска роза” в Карлово с цехове и в други градове.

Bylgarksa roza

Рубрики: Frontpage · Lifestyle

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

5 Kоментара за сега ↓

 • Angie // 17 яну, 2008 //

  Аромотерапията е много важна съставка за освежаване на емоциите и тялото, на цялостната психо-соматична хармония.

  Експертите и изследователите в тази област са убедени, че най-лесният път да се промени настроението и тонусът на човек е чрез въздействието на аромати.

  Ароматите влияят благотворно на нервната система, действат успокояващо и разтоварващо. Не се сещам друга по-приятна за сетивата и душата терапия.

  Ароматерапията е позната преди 5000 години, когато египтяните са познавали и използвали лечебните свойства на ароматите.

  И така през вековете до наши дни тези методи на аромотерапията се усъвършенстват и придобиват все по-голяма популярност и са алтернативен метод за лечение и по-добър тонус.

 • CLAUDINEI ROBERTO PAOLELLI // 22 мар, 2011 //

  NAO FAÇA QUEIMADAS ,PARA NAO DESTRUIR
  A NATUREZA.

 • CLAUDINEI ROBERTO PAOLELLI // 22 мар, 2011 //

  DO NOT BURNED, NOT TO DESTROY
  NATURE.

 • Детелина // 29 мар, 2012 //

  От тук Българската роза може да докозне тялото Ви!

 • Маслодайната роза – българското съкровище – Моя двор // 30 дек, 2015 //

  [...] Източник: public-republic.com [...]

Коментирай