Public Republic Art Studio

Зъб за зъб ІV

24 август, 2007 от · Няма коментари

И така, ние определихме две важни характеристики на стратегиите – добротата и способността за опрощаване.

Това толкова е изненадало участниците, че те организирали втори турнир с явното намерение да “дискредитират” добротата и опрощението. В него вече участват 63 стратегии и броят на ходовете в една игра не е фиксиран.

Програмистите, представили стратегиите във вид на компютърни програми, са имали на разположение резултатите от първия тур и анализа защо “Зъб за зъб” и други добри и прощаващи програми са били толкова успешни.

Вземайки предвид тази информация, състезателите се разделили на две групи. Повярвалите в добротата и опрощението, представили добри и прощаващи стратегии, дори и свръхпрощаващата “Зъб за два зъба”. Другите преценили, че много от колегите им , повлияни от анализа, ще предложат добри и прощаващи стратегии (което всъщност се е получило). Ето защо те предложили лоши стратегии, опитвайки се да експлоатират очакваните “мекушавци”.

Но още веднъж се оказва, че лошотията не се отплаща. И този път “Зъб за зъб” става победител, отново добрите стратегии са по-успешни от лошите. И въпреки, че великодушната “Зъб за два зъба” би спечелила първия турнир, ако бе участвувала, тя не печели втория. Това е така, защото сега са включени много повече коварни стратегии, способни безмилостно да експлоатират този раздаващ се “мекушавец”.

Този резултат подчертава един важен момент в тези турнири. Успехът на дадена стратегия зависи от другите стратегии, които се прилагат. Само така може да се обясни задното класиране на “Зъб за два зъба”.

“Зъб за зъб”, както вече видяхме е “добра”, което означава, че никога не би избягала първа, и “опрощаваща”, което означава, че има къса памет за минали прегрешения. Тя, също така, и не на последно място, не е “завистлива”. Да си завистлив в нашия случай, означава да се стремиш към повече пари от другия играч, а не към голямо количество от парите на банкера в абсолютен размер.

Да не си завистлив (пак в смисъла на играта) означава да си напълно доволен, ако и другият играч печели точно толкова пари, колкото и ти самият, дотогава докато и двамата по този начин печелите от банкера.

“Зъб за зъб” в действителност никога не “печели” играта. Само като си помислим, ще видим, че тя не може да събере повече от “противника си” в отделната игра, защото никога не бяга освен в отговор на такова действие. Най-много може да направи реми с противника си. Но тя винаги постига равенство с висок споделен сбор.

Там, където става дума за “Зъб за зъб”, думата “противник” е неподходяща.

За съжаление обаче, когато играят хора, а не компютри, почти всички играчи се поддават на завистта и затова получават лош резултат, изразен в пари. Изглежда, че повечето от тях предпочитат да разорят другия играч, вместо да си сътрудничат с него и да разорят банкера.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай