Public Republic Art Studio

Зъб за зъб ІІ

21 август, 2007 от · Няма коментари

Повторената игра е същата обикновена игра, повторена неограничен брой пъти със същите играчи.

Още веднъж ние с вас сядаме един срещу друг с един банкер помежду ни. Още веднъж всеки от нас има една ръка само от две карти, белязани СЪДЕЙСТВУВАЙ и БЯГАЙ. Още веднъж ние играем една или друга от тези карти и банкерът си развързва кесията или налага глоби според правилата, дадени по-горе.

Но сега, вместо това да бъде краят на играта, ние вземаме картите си и се подготвяме за друг рунд. Последователните рундове на играта ни дават възможността да си изградим доверие или недоверие, да отвръщаме или да успокояваме, да опрощаваме или да отмъщаваме. Важният момент в една неограничено дълга игра е, че ние двамата може да спечелим за сметка на банкера, а не за сметка един на друг.

След десет рунда игра аз теоретически бих спечелил 5000 долара, но само ако сте били изключително глупав (или светец) и сте играли СЪДЕЙСТВУВАЙ всеки път, въпреки че аз последователно (десет пъти) съм бягал.

По-реалистично е всеки от нас да вземе по 3000 долара от парите на банкера, ако ние и двамата играем СЪДЕЙСТВУВАЙ във всичките десет рунда на играта. Затова не трябва да бъдем особено големи светци, защото можем и двамата да видим от миналите ходове на другия, че той заслужава доверие. В действителност можем един друг да надзираваме поведението си.

Друго нещо, което много вероятно може да се случи, е никой от нас да няма доверие на другия – и двамата играем БЯГАЙ във всичките десет рунда на играта и банкерът получава 100 долара глоби от всеки един.

Най-вероятно е само частично да сме си имали доверие и да играем в смесена последователност СЪДЕЙСТВУВАЙ и БЯГАЙ, завършвайки с някаква средна сума пари.

За разлика от простата игра, която е доста предсказуема с това, че БЯГАЙ е единствената рационална стратегия, версията с повторенията предлага много по-голям стратегически обхват. В простата игра има само две възможни стратегии: СЪДЕЙСТВУВАЙ и БЯГАЙ. Повторението обаче позволява много приемливи стратегии и по никакъв начин не е очевидно коя от тях е най-добрата.

Следната например е само една от хиляди: “Съдействувай през повечето време, но в 10% случайно избрани рундове заложи на едно бягство.” Или пък стратегиите могат да зависят от миналата история на играта. Един злопаметен играч е един пример за това; той е добър физиономист и въпреки че по принцип съдействува, той бяга, ако преди това другият играч също е бягал. Други стратегии могат да бъдат по-опрощаващи и да имат по-къса памет.

Ясно е, че съществуващите стратегии в повторената игра са ограничени единствено от нашата изобретателност.

На проведен в САЩ турнир преди повече от 20 години между 15 стратегии, печеливша се оказва най-простата и повърхностно погледнато най-малко изобретателната игра.

Играчите в турнира не са хора, а компютърни програми – предварително програмирани стратегии. Всяка стратегия се чифтосва подред с всяка друга (включително и със свое копие). Тъй като са петнадесет стратегии, има 15 х 15, или 225 отделни игри, разиграващи се в компютъра. Когато всяка двойка премине 200 хода (рунда) от играта, резултатите се сумират и се обявява победителят.

Не ни интересува коя стратегия срещу кой отделен противник е спечелила. Това, което има значение, е коя стратегия натрупва най-много пари, събрани за всичките и 15 чифтосвания. “Парите” означават просто точки, присъждани според следната схема: взаимно съдействие – 3 точки; изкушение да избягаш – 5 точки; наказание да избягаш – 1 точка (еквивалентно на леката глоба в по-раншната ни игра); отплатата на глупака – 0 точки (еквивалентна на тежка глоба в миналата игра).

Максималният брой точки, които всяка стратегия може да постигне е 15 000 (двеста рунда по 5 точки на рунд за всеки от 15-те противници). Минималният възможен брой точки е нула.

След изиграването на всички рундове и двата крайни резултата не са реализирани. Най-многото, което една стратегия реалистично може да се надява да спечели средно в едно от нейните петнадесет чифтосвания, не може да бъде много повече от 600 точки. Това е, което всеки от двамата играчи би получил, ако те последователно си бяха съдействували, получавайки по 3 точки за всеки от 200-те рунда на играта.

Ако някой от тях се беше поддал на изкушението да избяга, той много вероятно би завършил с по-малко от 600 точки, поради отмъщението на другия играч (в повечето от предложените стратегии е вграден определен тип отмъстително поведение). Затова организаторите на турнира използуват 600-те точки като еталон за дадена игра и служи за основа при изчисляване на всички резултати като процент от този еталон.

По такъв начин е възможно да се съберат 166% (1000 точки), но на практика средният сбор на нито една от стратегиите не надвишава 600 точки.

И така, както споменах по-горе, най-простата и семпла стратегия печели турнира. Играта е наречена “Зъб за зъб” от своя автор – канадски професор по психология и специалист в областта на теорията на игрите.

Стратегията “Зъб за зъб” започва чрез съдействие при първия ход и след това просто копира предхождащия ход на другия играч.
Продължава

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай