Public Republic Art Studio

Зъб за зъб

20 август, 2007 от · 5 Коментара

Съществува една проста хазартна игра, наречена “Затворническата дилема”.Тя е толкова проста, че дори умни хора изобщо не я разбират като мислят, че в нея би трябвало да има нещо много хитро. Но нейната простота е привидна.

Много книги са посветени на вариациите на тази игра. А доста влиятелни личности в света са си мислили, че в нея се съдържа ключа към стратегическото планиране на една отбрана, а дори и предотвратяването на трета световна война. Всъщност, от доста милиони години, растения животни и хора безкрайно играят на “Затворническата дилема” в еволюционните мащаби на времето.

В оригиналната си, човешка версия, играта се играе по следния начин. Има банкер, който определя и изплаща печалбите на двамата играчи. Да предположим, че играя срещу вас (въпреки, че както ще видим, “срещу” е точно това, което не трябва да бъдем). Има само две карти във всяка от ръцете ни, означени СЪДЕЙСТВУВАЙ и БЯГАЙ.

За да играем, всеки от нас избира една от картите си и я поставя обърната на масата, така че никой да не може да бъде повлиян от хода на другия – в действителност играем едновременно.

Сега чакаме напрегнато банкерът да обърне картите. Напрегнато е, защото печалбата ни зависи не само от това, коя карта сме играли (която всеки от нас знае за себе си), но също и от картата на другия играч (която не знаем, докато банкерът не я разкрие).

Тъй като има 2 х 2 карти, съществуват четири възможни крайни резултата. За всеки резултат печалбата ни е както следва ( в долари като признание за североамериканския произход на играта):

Резултат 1: И двамата сме играли СЪДЕЙСТВУВАЙ. Банкерът плаща на всеки от нас по 300 долара. Тази прилична сума се нарича награда за взаимно съдействие.
Резултат 2: И двамата сме играли БЯГАЙ. Банкерът глобява всеки по 10 долара. Това се нарича наказание за общо бягство.
Резултат 3: Вие сте играли СЪДЕЙСТВУВАЙ, аз съм играл БЯГАЙ. Банкерът ми плаща 500 долара (изкушението да избягаш) и ви глобява (глупака) 100 долара.
Резултат 4: Вие сте играли БЯГАЙ, аз съм играл СЪДЕЙСТВУВАЙ. Банкерът ви изплаща за изкушението 500 долара и глобява мен, глупака, 100 долара.

Резултати 3 и 4 очевидно са огледални образи: Единият играч печели много, докато другият губи много. В резултати 1 и 2 ние и двамата печелим по равно, но резултат 1 е по-добър за нас двамата, отколкото 2.

Точните количества пари не играят роля. Дори няма значение колко от тях са положителни (печалби) и колко са отрицателни (глоби). Това, което има значение, за да може играта да се квалифицира като истинска “Затворническа дилема” е йерархията им.

Изкушението да се избяга трябва да е по-добро от наградата за взаимно съдействие, която трябва да е по-добра от наказанието за общото бягство, което пък трябва да е по-добро от отплатата за глупака.

Но защо дилема? За да разберем това, нека си представим мислите, които могат да минат през главата ми, докато играя с вас. Аз знам, че има само две карти, които можете да играете – СЪДЕЙСТВУВАЙ и БЯГАЙ. Ако сте играли БЯГАЙ, най-добрата карта, която бих могъл да изиграя, също би била БЯГАЙ.

По презумпция бих понесъл наказанието за общото бягство, но ако бях съдействувал, бих получил отплатата за глупака, което е още по-зле. Ако играете картата на СЪДЕЙСТВИЕТО, БЯГСТВОТО се оказва пак най-доброто, което бих могъл да направя. Ако бях съдействал и двамата получаваме добрата сума от 300 долара. Но ако бях избягал, бих получил дори повече – 500 долара.

Заключението е, че независимо от това, коя карта играете, моят най-добър ход е винаги бягай.

Дотук с безупречната си логика достигнах до извода, че каквото и да правите вие, трябва да бягам. Но и вие с вашата също безупречна логика ще достигнете до точно същия извод.

Така че когато двама рационални играчи се срещнат, и двамата ще избягат, и двамата ще завършат с глоба или ниско възнаграждение. И все пак всеки знае пределно ясно, че само ако и двамата са играли СЪДЕЙСТВУВАЙ, биха получили относително високата награда за взаимно съдействие (300 долара в нашия случай). Ето затова играта е наречена дилема и е толкова парадоксална.

Има ли някакъв изход от дилемата? Има ли някакъв начин за постигане на споразумение, някакъв начин за убеждаване на всеки играч, че може да има доверие в другия и да не заложи на егоистичния джакпот? Има ли начин за осъществяване и съблюдаване на евентуалното споразумение?

Отговорът е НЕ! В тази игра няма начин да се осигурява доверие. Ако освен поне един от играчите не е наистина до святост глупак, твърде добър за този свят, играта е обречена да завърши с общо бягство и парадоксално лош резултат и за двамата играчи. Но има и друга версия на играта. Тя се нарича “Повторена затворническа дилема”. Повторената игра е по-сложна и в усложнението и лежи надеждата.

Има продължение

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

5 Kоментара за сега ↓

 • Shannan // 24 окт, 2017 //

  Constantly utilize key phrases to discover target sites – if you have allowed GSA SER
  to scuff target Links from search engines, i.e. you have picked at least one search engine from the Internet search engine Option” table, it will
  certainly head out and also locate target sites, but also for a few of the engines, it will utilize basic impacts such as Powered by FluxBB”, and so on

 • Malissa // 16 яну, 2018 //

  Εxcellent beat ! I wish to apprentice att the samе time as you amendd үour site, how could i subscribe for ɑ weblߋg website?
  The account аided me a acceptable deal. Ӏ were a little bit familiar off this yߋսr broadcast provided vivid clear concept

 • Pozycjonowanie // 4 апр, 2018 //

  Hurrah! After all I got a blog fro where I be capable of actually get
  valuable information concerning my study and knowledge.

 • интернет автоматы вулкан // 6 сеп, 2018 //

  The minimum deposit tо open an account iѕ jսst $1.

 • Demetrius // 15 дек, 2019 //

  jnckcd

Коментирай