Public Republic Art Studio

Децата на Путин

18 август, 2007 от · 2 Коментара

Пропутиновата младеж е най-противната демонстрация
на култа към кремълския “стопанин”

Майкъл Хамершлаг*
The International Herald Tribune

Цитирам официално изявление: “Да бъдеш патриот в Русия, означава да се отъждествяваш с Путин и неговата политика, а по–конкретно, да принадлежиш към Путиновата младеж: организациите “Наши”, “Млада гвардия” и “Млада Русия”.

Пропутинската младеж, която обединява около 120,000 души, е най-противната демонстрация на култа към личността на кремълския “стопанин”.

Кремъл създаде, подкрепя и използва “децата на Путин”, за да преследва и сплашва критиците и опозиционерите на властта. “Замисълът беше да бъде създадена идеология, базирана на тотална преданост към президента и неговия курс”, казва без сянка от смущение съветникът на Путин Сергей Марков. Доста притеснен от оранжевите революции в постсъветското пространство, Кремъл решава да създаде лоялни към себе си младежки легиони.

В хода на кампанията против Естония, приета наскоро в клуба на “дежурните врагове” (Литва, Грузия, Полша…) заради “чудовищното престъпление” да премести един паметник и няколко войнишки гроба, младежите от “Нашите” (на възраст от 17 до 25 години) започнаха да тероризират естонското посолство в Москва, дотам че посланикът и част от дипломатите заедно с жените и децата си бяха принудени да напуснат Русия.

В самата Естония в протестите, провокирани и подкрепяни от Русия, загина един човек и бяха ранени 99. В същото време, когато ОМОН жестоко се саморазправяше с мирните демонстранти в Москва, “Нашите” юнаци бяха поканени в Кремъл, за да обсъдят отношенията им с официалния приемник на Путин, вицепремиера Сергей Иванов. Това е доказателство, че те са изцяло и твърдо подкрепени от властта.

Те имат походни кухни, автобуси, финансиране. Видимо е, че действията им са отлично организирани, режисирани и платени, беше категорична пред мен посланичката на Естония Марина Калюранд.

Има и други доказателства за това – цената на общонационалната кампания “Позвъни на президента Путин, за да го подкрепиш”, е възлязла най-малко на няколко милиона долара, по оценка на специалисти рекламисти.

В тълпите, които се събират на Червения площад, се очертават пет типажа: “мисионери” – обичайно това са спретнати млади девойки, които с религиозно настървение извършват “добри дела”, “провинциалисти” – недодялани младежи, които използват възможността да посетят столицата безплатно или пък са изпълнени с националистически пориви, “безличните” – които търсят да станат част от нещо важно и голямо, както им се струва на тях, “професионалисти” – хората, които са разбрали, че в момента не съществува алтернатива на Путин и неговата “Единна Русия” (в предишните времена те щяха да са комсомолски апаратчици), и накрая – “мутрите” – които хищно оглеждат тълпата и търсят повод да се “разгорещят”.

Има нещо дълбоко недостойно в това да тровиш умовете на младите хора, още повече когато властта безсрамно ги използва като “ударна сила” за сплашване на враговете си. Както всяка друга диктатура, която се опитва да си осигури дълговечност, и Кремъл заради евтина политическа изгода превръща младите в послушни роботи, за което страната им ще плаща скъпо след години.

Путиновите младежи се превръщат в уличници, които безнаказано тероризират “предателите” и чужденците (нападателите на Марина Калюранд, които са я удряли и ритали, няколко души са били глобени с 20 долара). В същото време те ползват преференции за постъпване в университет, професионална подготовка и връзки, които им откриват пътя към бъдеща кариера. От тяхна гледна точка ситуацията е 100 процента печеливша.

Но освен това “Нашите” провеждат и позитивни кампании в помощ на децата, бедните и инвалидите. Тяхното обучение и програмните им речи носят в себе си неукротима енергия за господство, патриотизъм, оптимизъм и страст.

Макар че уличният театър засега е тяхната основна сцена, нерядко те са използвани като “острие” срещу опозиционни митинги и прояви, той се превръща все по-често в сериозно насилие. В действителност в техните учебни лагери се провежда военна подготовка за “борба с фашистките елементи” – Естония, “Яблоко” и всички, които критикуват Путин…

Поредната опасна инициатива на Кремъл – да провъзгласява “екстремисти”, престъпници”, “предатели” и връзката с нападенията, извършвани от “Нашите” момчета, е видима.

Когато критиката на правителството се обявява за държавно престъпление и измяна на родината, тогава вече всичко е възможно и последните свободи остават да се крепят на косъм.

*Майкъл Хамершлаг е живял в Русия от 1991 до 1994 година. От началото на 2007 той е кореспондент на “The International Herald Tribune” в Москва.

ОЩЕ инфо

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • Selena // 18 авг, 2007 //

    Медалът винаги има две страни. На среща с представители на младежки движения, проведена на 24 юли, президентът на Русия не пропусна и пресния пример с отношенията между Москва и Лондон. Путин припомни, че в Лондон се крият 30 души, обявени за издирване от руските правоохранителни органи за извършване на тежки и особено тежки престъпления, но никой не ги връща в Русия. Той каза, че Лондон е имал подобни проблеми и с Франция, и със САЩ и никога няма да предаде издирвани хора, намиращи се на територията на страната, дори да са обвинени в терористична дейност. “Докато към другите страни, включително и към нас, те предявяват някакви завишени претенции, дори оскърбителни за нашата страна, за народа съвети – да променим конституцията си.” Това каза президентът и добави: “Те трябва да си сменят мозъците, а не ние конституцията. И ще кажа защо – защото онова, което те предлагат, са очевидно останки от колониално мислене. Те вече са позабравили, че Британия не е колониална държава, а Русия, слава Богу, никога не е била колония на Великобритания. И да се дават такива съвети е оскърбление за самите тях. Това показва, че в мозъците им е заседнало мисленето от миналия, от по-миналия век. Отношението към партньори трябва да е уважително и тогава и ние ще се отнасяме с уважение към тях.”

  • demokrat // 26 дек, 2007 //

    Браво, Путин

Коментирай