Public Republic Art Studio

Най-старата чудотворна българска икона

29 юли, 2007 от · 1 Коментар

Търговище, Шумен и Варна посрещнаха най-старата чудотворна икона на България

Ikona Sv. BogorodicaПод камбанен звън, сред хоругви и песнопения най-старата българска чудотворна икона „Света Богородица Одигитрия-Осеновица” бе посрещната от хиляди миряни в Търговище, Шумен и Варна. Тя напусна за първи своето обиталище – Рилския манастир, след специалното и изнасяне на 12 май тази година заради молебена, посветен на осъдените на смърт български медици в Либия.

Сега за първи път идва и във Варненско-Преславска епархия като поводът са двата големи християнски празника на Светите Седмочисленици и този на Свети Пантелеймон (27 юли).

Ikona Sv. Bogorodica

В трите града чудотворната икона на Божията майка-Пътеводителка беше носена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил с подкрепата на монаси от Рилската света обител.

В най-старата шуменска църква „Свето Вознесение Господне” Негово високопреосвещенство митрополит Кирил отслужи благодарствен молебен към Господа и каза: ”Нека да благодарим на великия и всемогъщ Господ Бог за всички благодеяния! Трябва и ние да се стараем да му подражаваме във всяко едно начинание, да творим дела на милосърдие и състрадателност.

Днес за първи път в нашия град пристига най-старата икона на православната ни църква от ХІІ век. Тя помага при бедствия, при страдания, при болести по човеците и животните. Сега тя е покровителка на службата за противопожарна и аварийна безопасност. Когато ние с вяра призоваваме за помощ Божията майка, тя ни изпраща закрила. Слава Богу за избавлението на нашите медици! С безпримерното си милосърдие Господ помогна рабите да се върнат в своята Родина. Господ иска да сме единни в молитвите си!”.

Nai-starata bylgarska ikona

В края на службата свещениците и всички богомолци запяха „На многая лета”, след това многолюдието се втурна на поклонение пред чудотворната икона. Привечер на празника на Свети Пантелеймон тя бе посрещната тържествено и от варненци. С литийно шествие Рилската Богородица тръгна заедно с другата чудотворна икона, покровителка на Варна – „Света богородица-Умиление” и двете пристигнаха в Катедралния храм, където ги очакваше за поклонение многохилядно мнозинство.

Негово Високопреосвещентво Варненския и Великопреславски митрополит доктор Кирил отново отслужи благодарствен молебен към Бога и Пресвета Богородица за благополучие и единение на православния български народ и за благополучното завръщане на на нашите медици от Либия.

Nai-starata chudotvorna ikona

За тази българска светиня, освен че е най-старинната запазена до днес наша икона, се знае още, че е най-ценната придобивка на Рилския манастир или както я нарича самият йеромонах Неофит Рилски „най-ценна старина”.

Съществуват различни предания, свързани с нейната история. Според едно, тя е била поръчана и винаги носена от византийския император Мануил І Комнин, после е била собственост на дъщерята на сръбски жупан-Каломария, която станала жена на турския султан Мурад ІІ, но запазила своята вяра. Според българските историци обаче тя е била собственост на сестрата на цар Иван Шишман, така наречената в песни и легенди „Мара бяла българка”, станала жена на султан Мурад І /1319-1389 г./.

Така наред с религиозната си стойност като християнска светиня, иконата добива и историческо значение, свързано с българската народна съдба. Но как е попаднала в Рилския манастир, дядо Неофит Рилски пише :”А от кого е дадена, тя сама знае ”.

Образът на Божията майка с младенеца върху лявата и ръка е в центъра на дървената икона Около нея 32 четириъгълни преградки образуват реликвиарий, в който са разположени съответно частици от мощите на 32-ма светии, чиито имена са изписани върху метални пластини.

Чудотворната икона, с размери 52 на 30 см., е винаги обкичена със свежи цветя и според поклонниците наистина притежава могъща сила. Десетки са проговорилите деца, стотици – прогледналите и избавили се от мъки и болести хора, докоснали се с вяра до нея.

Снимки: Тошко Йорданов, гр. Шумен

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • ангел // 10 юли, 2008 //

    Много е хубава статията, ама защо не са писали какво е нейното чудо. Това и е в минус, а не в пюлс.

Коментирай