Public Republic Art Studio

Китайски синдром

28 юли, 2007 от · Няма коментари

Реч в парламента във Вашингтон
Франк Уолф*

1.5 млн. износ от Китай на дървени играчки са били обилно намазани със силно токсична боя; американските потребители са залети с фалшиви хранителни продукти без надпис; сушени сини сливи, оцветени с химични бои; сушени ябълки, консервирани чрез канцерогенен химикал; миди и скариди, покрити с причиняващи гниене бактерии; гъби, „гарнирани” с непозволени пестициди…

„Представете си държава, в която работниците във фабриките нямат безопасност на работните си места, на труда и на заобикалящата ги среда, и са принудени да работят по 80 часа седмично за не повече от 110 долара на месец, за да произвеждат стоки за износ.

Представете си държава, която смело предоставя технология за снаряди и химически оръжия на държави, даващи подкрепа или убежище на терористи.

Представете си държава, ръководеща мрежа от шпионски операции срещу американски компании и американското правителство.

Представете си държава, която изтезава и хвърля в затвора католически епископи, лидери на протестантски църкви, ислямски поклонници, последователи на Фалун Гонг и будистки монаси и монахини просто поради вярата им и систематично унищожава църкви и конфискува Библии.

Представете си държава с процъфтяващ бизнес по отнемане и продажба на бъбреци, роговици и други човешки органи за трансплантация от екзекутирани затворници, хвърлени в затвора без никаква следа от съдебни процедури.

Представете си държава, поддържаща обширна система от робски трудови лагери, известни и като „лаогай” – толкова големи, колкото съществувалите в бившия Съветски съюз, които са използвани за промиване на мозъците и „превъзпитание чрез труд”.

За жалост нищо от това не е въображаемо. Такава държава съществува. Това е Народна република Китай.

Пак за жалост, това е само част от списъка с нечувани престъпления.

През 2006 китайското правителство арестува 651 християни, доколкото ни е известно. Сега Китай държи 6 католически епископи в затвора, а други 9 – под домашен арест. Известната адвокатка по човешките права Ребия Кадир наблюдаваше от изгнание как китайското правителство арестува и бие членовете на семейството й в нейната родина.

В края на миналата година западни планински катерачи записаха на видеокасета ужасяваща сцена: китайски полицаи, стрелящи от палатките си по група тибетски бежанци, преминаващи през прохода Нангпа. 17-годишна будистка монахиня бе убита, а няколко други бяха ранени.

Има хора, които поддържат идеята, че човешките права са нещо, което би трябвало да дойде, щом е била постигната стабилност. Те казват, че защитата на човешките права се нарежда след придобиването на икономическа мощ и богатство. Ние трябва да отхвърлим тази представа.

По време на дебата за предоставяне на Китай на постоянен статус на нормален търговски партньор защитниците отстояваха тезата, че икономическата либерализация би довела до политическата либерализация на Китай, че излагането на Китай на влиянието на идеите и ценностите на Запада би довело до това, той да изиграе по-конструктивна роля в международната общност, и че чрез икономическа активност САЩ и други индустриализирани нации биха повлияли на Китай за по-доброто зачитане на правата на неговите граждани – основните човешки права и безпрепятственото практикуване на вярата им.

Вместо това видяхме защо защитата на основните свободи не би трябвало да се нарежда на второ място след икономическия растеж. Китай регресира. Той е по-жесток, по-репресивен и по-устойчив на демократичните ценности, отколкото бе преди ние да отворим пристанищата си за свободен прием на китайските продукти.

А сега, в допълнение към всички ужасни неща, които китайското правителство извършва спрямо собствените си граждани, то ги върши и спрямо гражданите на други държави. То трови деца в Панама, Доминиканската република и Австралия с паста за зъби, съдържаща индустриален разтворител и съставка, основна за някои видове антифриз. Тази паста бе пусната на пазара под търговското наименование „Mr. Cool”.

Приблизително 1.5 млн. дървени играчки от линията за детски влакчета „Thomas the Tank Engine” бяха върнати, след като производителите откриха, че играчките, изработени в Китай, са били обилно намазани с боя на оловна основа – вещество, токсично при поглъщане.

Китай продължава да изпраща на американските потребители фалшиви хранителни продукти без надпис, включително сушени сини сливи, оцветени с химични бои, сушени ябълки, консервирани чрез канцерогенен химикал, миди и скариди, покрити с причиняващи гниене бактерии, и гъби, „гарнирани” с непозволени пестициди.

Инспекторите от Дирекцията по храни и лекарства (ДХЛ) пътуваха по света, за да разследват неотдавнашното масово отравяне на американски домашни любимци с храна от Китай, пристигнала от две подозрителни китайски фабрики, само за да открият, че фабриките са били изпразнени, а цялото оборудване – демонтирано.

На 28 юни ДХЛ забрани вноса на пет вида отглеждани във ферми скариди и риби от Китай, тъй като те са така замърсени от вредни медикаменти в замърсените водоизточници на Китай.

Няколко празненства по случай четвърти юли в моята област, включително и в родния ми град Виена, щата Вирджиния, включваха неизправни фойерверки, които раниха 11 души, включително деца и едно бебе. Тези фойерверки бяха от Китай.

Около 450,000 внесени автомобилни гуми бяха върнати от „Foreign Tire Sales”, след като бе установено, че изработените в Китай гуми са продавани без задължителна за безопасността характеристика, предотвратяваща отделянето на гумата от джантата. Повредена гума може да накара шофьора на превозното средство да загуби контрол над автомобила си и да катастрофира.

Китай е един от водещите в света производители на нелицензирани копия на стоки, вариращи от филми и дизайнерски облекла до спортни стоки и лекарствени продукти. Според асоциацията Motion Picture Association of America (MPAA) 93% от DVD-тата, продавани в Китай, са нелицензирани копия. MPAA, американската Търговска палата и други индустриални групи твърдят, че въпреки налагането на по-стриктни мерки спрямо Китай пиратската продукция нараства сред процъфтяващата китайска икономическа експанзия.

Китай изгражда по една нова ТЕЦ всяка седмица и в рамките на една година ще бъде най-големият източник на парникови газове в света. Държавата строи фабрики и инфраструктура навсякъде в развиващия се свят, но ние не разполагаме със солидни данни относно плановете или програмите на Китай. Скорошна уводна статия в „Washington Post” показа, че експерти от Световната банка са изчислили, че отровните въздух и вода в Китай убиват между 710,000 и 760,000 китайци всяка година.

По време на неотдавнашна визита в Судан китайският президент Ху Жинтао обеща да изгради нов палат за суданския президент Омар Ал Башир, въпреки ролята на Башир в оркестрирането на продължаващия геноцид в суданския регион Дарфур.

И въпреки тези отвратителни действия на Китай все пак бе присъдена честта да бъде домакин на Олимпиадата през 2008. Олимпийските игри: събитие, организирано с цел повишаването на „образователната стойност на добрия пример и уважението към универсалните фундаментални етични принципи”, според собствения им устав. Звучи ли поведението на Китай като „добър пример” за останалия свят? Или пък отразява „фундаменталните етични принципи”, към които всички нации би трябвало да се стремят?

Китай дори стигна толкова далече, че да твърди, че ще „предизвика дъжд” в дните преди Олимпиадата, за да има чисто небе за Игрите. Възнамеряват да изстрелят ракетни снаряди, съдържащи пръчици сребърен йодид в небето на Пекин, провокиращи химична реакция, която да предизвика дъжд – въпреки разнородните отзиви по отношение на този метод.

Подобно на нацисткия режим в Берлин през 1936 китайското правителство се подготвя за Олимпиадата като назначава американски фирми по въпросите за връзките с обществеността и маркетинга за Олимпиадата в Пекин през 2008.

Китай е наел голям брой лобиращи фирми във Вашингтон, които да лансират плана за действие на Китай пред американското правителство. Документи от министерството на правосъдието показват, че тези лобисти имат значително присъствие в Кeпитъл Хил, включително почти 200 срещи с комисии между 1 юли 2005 и 31 декември 2006.

Америка трябва да бъде държава, отстояваща най-основната форма на благоприличие и човешките права. Америка трябва да говори от името на онези, които не могат да говорят сами за себе си – мъже и жени, които са преследвани поради своите религиозни или политически убеждения. Нашата външна политика трябва да бъде политика, подпомагаща насърчаването на човешките права и на свободата. Не политика, вървяща рамо до рамо с диктатори, потискащи собствените си граждани.

*Франк Рудолф Уолф, роден на 30 януари 1939, е американски политик, републикански член на долната камара на Конгреса от 1981 насам. Той е представител на Северна Вирджиния и е най-старшият сред 11-те конгресмени на Вирджиния.

ОЩЕ инфо

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай