Public Republic Art Studio

Среща с Николай Павлов Гундеров

11 юли, 2007 от · 3 Коментара

Nikolai Pavlov

Под ослепителното слънце златна Прага изглежда още по-неповторима и величествена, причудливите безбройни кули още по-загадъчни и вечни.

Сред този антично-модерен декор, на многолюдния пъстър и бъбрив площад пред астрономическия часовник ще се срещнем с Ники.

Странно е чувството, когато дълго време не си се виждал с приятел, на когото държиш. Любопитство, нетърпение, вълнение и очакване ме заливат.

Ето го и него. Почти не се е променил, усмихнат, възторжен, сърдечен и поетичен, както преди. Не сме имали контакт 12 години и въпреки това го чувствам близък като че вчера сме се разделили. Сякаш времето и пространството се стопяват и не съществуват тези 12 години между нас.

Имаме общи ученически спомени от нашия роден град, след това и двамата сме следвали в Софийския Университет, но много рядко сме се срещали, тъй като аз завършвах, когато той започваше следването си. После той замина за Прага, а аз – за Хамбург.

Ники ни кани на своето представление и ние се съгласяваме ентусиазирано.

Ето че се озоваваме на “Гопожа Министершата” на Бранислав Нушич, чийто режисьор е Ники. То си е цяло приключение да гледаш театралната постановка на чешки, непознат за мен, Мартин и Лиза език (като изключим, че по време на следването ми на българска филология съм държала изпит по “Сравнителна граматика на славянските езици”).

Комедия, която е позната и в известен смисъл остаряла, но Ники я е поизтупал от праха и я е модернизирал, направил по-атрактивна. Всичко това освежено с много и прекрасна музика (чийто автор е невероятният Стефан Вълдобрев), танци, елементи от киното и приятни изненади. Ники се появява спонтанно при откриването на представлението заедно с двама актьори.

Прозвучава текст на сръбски, на чешки и Ники превежда на български и то преднамерено и явно некоректно. “Международната ситуация е катастрофална” казва говорещият сръбски актьор, преводът на български е “Ситуацията е прогресивна”. И увлечени от представлението се смеем и забавляваме, забравили, че постановката е на чешки език. Но пък истинското изкуство няма нужда от превод.

Много ми е трудно да направя артистичен портрет на Николай Павлов. Как мога да се събера в няколко реда любопитното съзнание на детето, мъдростта на мъжа, нежната душа на поета, полета на фантазията на режисьора, изкуството на превъплъщенията на актьора?

Преди да прочетете интервюто ми с Ники, което направихме в прекрасното кафе “Лувър” (любимо място за срещи на Кафка, Айнщайн, Чапек и артистичните среди в Прага), ви предлагам накратко няколко биографични данни от живота на младия режисьор и актьор.

Nikolai Pavlov kato aktior

Николай Павлов Гундеров е роден на 2.11.1974 г. Завършва славянски филологии в Софийския университет, а по-късно режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага.

Авторският му спектакъл “Леки четива”, бива оценен от Международната академия за изкуства в Париж, а в последствие представен в редица европейски столици.

За стихосбирката си “Синтаксис на грижите” получава Националната награда за най-добър поетичен дебют в конкурса “Южна пролет” в България през 1996 година.
Следващата книжка “Леки четива” е в процес на подготвяне.

Спектакълът му “Вернисаж” от Вацлав Хавел е оценен с наградата за режисура на
чешката театралната академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава му е присъдена награда за актьорско майсторство от Съюза на полските актьорски асоциации. Участва в чешки театрални представления и филми. Негови авторски текстове – стихотворения и проза са преведени на английски, чешки,
немски и руски език.

Сред представленията, които Николай Павлов Гундеров е режисирал в България са:
“Щастливите аматьори” – авторски текстове, “Рейс” на Станислав Стратиев, “Леки четива” – авторски текстове, “Пациенти&клиенти” на Mark Kamoleti, “Покоряването на северния полюс” от Zd. Sverak, L.Smoliak, “Бохемистична бомба” – колективни авторски текстове и
“Детектор на лъжата” – Василий Сигарев

В Чехия Николай Павлов е режисьор на “Вернисаж” – Вацлав Хавел, “Дванадесета нощ” – У. Шекспир, “Познатият” – А.П. Чехов, “Погрижи се за Амалия” – Georg Feidou, “Мъж на верижка” – Georg Feidou, “Госпожа Министершата” – Branislav Nushich

Постановки, в които Николай Павлов участва като актьор:
“Аудиенция” – съвместно с Филип Трифонов, Народен театър, София.
“Леки четива” – моноспектакъл
“Око за око” – Svandov театър, Прага
“Якуб и неговия господар” – Милан Кундера, Театър Disk, Прага
“Бомби, пари, любов” – Antonio Fava, Svandov театър, Прага

Филми, в които Николай Павлов участва като актьор:
“Рапсодия в бяло” – реж. Теди Москов
“Ладик е най-добрият в окръга” – реж. Ян Прушиновски
“Красавица в премеждие” – реж. Ian Hrzhebeik (филмът печели наградите на критиката в Karlovi Vary, Наградата за най-добър чуждоезичен филм на фестивалите в Santa Barbara и Denvur), “Обслужвах английския крал” – реж. Jiri Menzel, “За родителите и децата” – реж. Vladimir Michalek.

Рубрики: Frontpage · Сцена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

 • La Luna // 12 юли, 2007 //

  Фактът, че Николай Павлов твори на международна сцена, е още едно доказателство, че има истински талантливи български артисти.

  Много се радвам, че до популярните и ценени на Запад Теди Москов и Димитър Гочев стои оригиналният и интересен талант на младия Николай Павлов.

  Пожелавам му успехи и удовлетворение от творчеството му на режисьор и актьор!

 • Bella // 12 юли, 2007 //

  Имам въпрос към Николай Павлов: Дали е режисьор на представления в България в момента и кои са те?

  Ще се радвам да посетя негова постановка в София…

 • Milenka // 13 юли, 2007 //

  Ники, чакаме теб и твоите постановки и на сцената на Шуменския театър! Още Успехи!
  твои съграждани: Милена и Пламен Георгиеви

Коментирай