Public Republic Art Studio

Еньовско биле

24 юни, 2007 от · Няма коментари

Eniovden

Според българско народно вярване билките достигат най-голямата си сила в нощта срещу Еньовден, 24 юни. И ако се наберат на сутринта, ще са най-здравеносни. Затова Еньовден е празник на целебните растения.

Някога българските народни лечители са познавали целебните свойства поне на 77 вида растения. Поверието е, че съществуват 77 болести, а за всяка болка има и билка. Е, имало и още една половинка “незнайна болест”. Но и за нея има лек – половин стрък трева, откъсната наслуки със затворени очи на Еньовден.

Цялото познание за билките навремето владеели само посветени знахарки. Те използвали целебните растения заедно с магически заклинания. Изричали ги негласно, докато приготвяли своите отвари от билки и при самото лечение. Тези баби-баячки разкривали своите тайни едва в края на живота си единствено на дъщеря, внучка или роднинско момиче.

Лечителството се смятало за дарба, която се развива цял живот и с много практика. Но заложбите добивали сила, според народното вярване, само в непорочна възраст – през моминството и в старостта. Лечителките сами събирали билките. Но никой не трябвало да ги види, когато ги берат, за да се съхранят целебните им свойства. Знахарките имали свои тайни пътеки и “находища” на лечебни треви и цветя. И на Еньовден тръгвали да събират билки в ранни зори като внимавали никой да не ги срещне.

И макар че знахарките пазели своите тайни, всички селски хора знаели по нещо за билките от всекидневната близост до природата. Затова на Еньовден, когато билките достигат най-голяма сила, извършвали цяла поредица ритуали, свързани с билките.

Много разпространена е вярата, че ако на Еньовден човек се отъркаля в ливада с диворастящи треви и цветя, ще се радва на добро здраве. Смята се, че растенията са най-здравеносни рано сутрин, докато има още роса. Защото на Еньовден преди изгрева, слънцето се окъпвало в таен извор с “жива вода”, после се отръсквало и магическата здравеносна вода се поръсвала като роса.

Още в зори на този ден момите излизали да берат диви треви и цветя. В някои селища заедно с девойките тръгва и една възрастна жена, която знае повече за билките. Вместо тайните заклинания на билкарите, девойките изпълнявали специални Еньовденски песни.

После приготвяли венци от събраните треви и цветя като ги увивали около зелен черничев, ябълков или крушов прът. В някои райони обичаят е през такива големи венци да се провират всички – здравите, за да се радват на добро здраве през годината, а болните – за изцеление.

В други райони малки венчета се окачват по вратите на къщите и се оставят там, докато изсъхнат и “изчезнат сами”. Или венецът от билки се прибира като запас от лекове.

Eniovden

Най-търсено и емблематично за Еньовден е еньовчето. То се смята за цвете на здравето и дълголетието. Сплетено заедно с други билки, събрани на Еньовден, се нарича “еньовска китка”.

Момите прибирали еньовска китка в сандъците с чеиза, за да пазят дрехите. А с вода, в която е натопена еньовска китка, жените миели косите си, за да са лъскави и здрави. Стопаните окичвали с еньовски венчета рогата на стопанските животни, за да са здрави. Земеделците пък връзвали китка от трева повет на кръста си, за да не ги боли гърбът като работят в полето.

Занаятчиите окачвали китка от растението наваличе на вратите на работилниците си, за да привлича повече клиенти. Жените беряли от полето тревата метличе и правели метли, с които измитали от къщите лоши духове и болести.

Каква сила притежават билките се разкрива в много народни песни по особено поетичен начин. Ароматният босилек и до ден днешен се ползва като готварска подправка. Но народните песни разказват, че момите криели босилек в пазвите си, вместо съвременните парфюми. Зеленият пелин пък имал неустоима магическа сила да привличат ергените и да ги карат да се “вият” около момите.

А момците примамвали момите като носели китка смин на калпаците. Майките на моми и ергени пък, когато не одобрявали техните избраници, търсели “билки разделни”. Някои от целебните растения се сеели навремето в моминските градини в дворовете. А в българския фолклор могат да се открият още много тайни за целебни и магически растения.

Eniovden

Рубрики: Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай