Public Republic Art Studio

Прага и нейният незабравим чар

7 юни, 2007 от · 9 Коментара

Praga

Още Моцарт е бил впечатлен от многообразието на златния град: “Всеки ден се прибирам вкъщи по един и същ път и винаги, и отново откривам нещо ново”. Прага действително създава усещането, че прекрачваш прага на вълшебен свят, изтъкан от романтика, старинна красота, приказност.

Чарът на този град е необясним, вълнуващ и запомнящ се. Да откриеш Прага – това означава да признаеш, че си подвластен на незабравимата й аура, на оживеното многообразие, на хармоничното и необикновено съчетание между старинност и модерен живот.

Praga

Прага е била сцена на велики исторически събития, всяка епоха е оставяла своите неизлечими следи – от сраженията на хусистите с кръстоносците преди 600 години, през 30-годишната война, окупацията от Хитлер и безумието на Втората световна война, през Пражката пролет 1968, до нежната революция 1989 г., която бележи началото на демокрацията и модерното настояще.

Praga

Прага е един от най-красивите европейски градове, съчетал исторически паметници, архитектурно, интелектуално и духовно наследство.

Praga

Неслучайно Прага е пленила Моцарт, Дворжак, Кафка, Карел Чапек, Милош Форман и е била вдъхновение за незабравими творби в световен културен план. Златният град е притегателен център за творческата интелигенция от цял свят, прекрасни сa художествените галерии, музеите, концерти на класическа музика, рок и джаз.

Praga

Предлагам една виртуална разходка из прелестна Прага с помощта на панорама от снимки.

Praga

Praga

Praga

Praga

Praga

Praga

Praga

Praga

Praga

Praga

Praga

Praga

Praga

Praga

praga

Следва моето първо интервю с младия режисьор Николай Павлов, в което той ще разкаже на читателите на Public Republic за личните си впечатления от неповторимия град Прага.

Рубрики: Frontpage · Около света

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

9 Kоментара за сега ↓

 • Milenka // 8 юни, 2007 //

  Прага – традицията и интелектът на Европа в едно! Благодарим ти за съпреживяното тук, Natalie!

 • amberrose // 8 юни, 2007 //

  Не съм ходила отдавна в Прага, бях забравила, колко е очарователна!
  Благодаря ти, Natalie, за прекрасните снимки!

  Когато говорим за пражката интелигенция, трябва непременно да споменем и Milan Kundera.
  В неговите романи живее свободния дух на промяната, на интелектуалеца, който не желае да бъде цензуриран и ограничаван. Кундера е сред интелектуалците, направили Пражката пролет реалност!

  След завръщането на сталинския режим, Кундера бива забранен и обявен за persona non grata. След емиграцията си той пише една от най-нежните си и прочувстени книги: “Непосилната лекота на битието” (немски: “Die unerträgliche Leichtigkeit des Seins”, в оригинал: “Nesnesitelná le’kost bytí”). С тази книга той става не само световно известен като писател, но любовта му към Прага буди интерес у много хора да посетят този вълнуващ град.

  В Прага живее свободният дух, може би това е една от загадките на магическото привличане, което тя излъчва.

  Благодаря ти, Natalie, за репортажа и за прекрасните спомени от Прага, които ме обзeха след толкова години!

 • anna-maria // 9 юни, 2007 //

  Милан Кундера е една от най-интересните и творчески личности, свързани с интелектуалния дух на Прага. Книгата му “Непосилната лекота на битието” е оригинална и вълнуваща творба, към която се връщам и преоткривам. Много ми харесва един цитат от нея:

  “Невъзможно е да провериш кое решение е правилно, тъй като не можеш да сравняваш. Човек преживява всичко непосредствено, за първи път и без подготовка. Като актьор, който излиза на сцената, без да е репетирал преди това.

  Каква е ценността на живота, след като първата репетиция за него е самият живот?”

 • Sonja // 28 сеп, 2007 //

  Прага е страхотен град, няма да се уморя да я откривам – било то и виртуално! Фантастични снимки! Само веднъж преди години съм била там, но сега със сигурност знам – ще бъда отново!

 • Pink // 22 окт, 2007 //

  Прага е най-романтичният град на света за мен. Там получих предложение за женитба преди 3 години, така че – заслужава си да се види този град, определено има някаква особена и задушевна атмосфера. В Прага можеш да се влюбиш.

 • Angie // 30 ное, 2007 //

  Разкошни снимки! Искам да бъда отново в Прага! Вярно е, че съчетаването на модерно и старинно е уникално в чешката столица!

  Прага ми харесва дори повече от Виена, по-човешка и близка я чувствам.

 • Krasi // 14 яну, 2009 //

  Прага е страхотен град, ходила съм там преди доста години. Благодаря за снимките, разкошни са, върнах се в миналото и си дадох сметка, че трябва отново да се види и да се усети духа на Златна Прага.

 • mariq cholakova // 30 авг, 2009 //

  Златна Прага е невероятна.Там ме заведе преди няколко дена мъжа ми. Толкова е красива. Много се зарадвах че бях с него. Аз сашто имам много снимки от там. Някои ден ште ги сподела с вас

 • Dimana Ivanova // 31 авг, 2009 //

  Да, вярно е! Прага е най-красивият град в Европа! Ходила съм много, но винаги се завръщам в Прага с удоволствие – след разходки в други европейски градове! Тя ме създаде и роди – четвърта година живот в Прага – чувствам у дома си тук. Обичам романтичните разходки по Карлов мост – този мост между старото и новото, събиращ история от векове. Малко зад него са Славянските острови – препоръчвам ги горещо за посещение!Благодаря на Натали и Николай Г. за материала!

Коментирай