Public Republic Art Studio

Великден

6 април, 2007 от · 1 Коментар

Между традициите и съвременността

eggs_small.jpg

Великден в българските традиции

Възкресение Христово принадлежи към най-светлите и почитани празници сред православните християни. Всеки човек го преживява и усеща по много индивидуален начин, но винаги свързва този ден с радост и вяра.

Приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица. Великденските яйца се боядисват обикновено на Велики Четвъртък или в събота. С първото, боядисано в червено яйце, бабата чертае кръст по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се слага пред домашната икона, в сандъка с момински чеиз или се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка.

На Велики Четвъртък се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, на девера и на роднини. Великден се празнува в продължение на три дни.

Сутринта в неделя всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с “Христос Возкресе”. Младоженците през този ден гостуват на своите кумове, родители и на девера. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца. Посрещат ги с богато подредени трапези.

Великденски яйца

ostereier.jpg Има исторически и археологически данни, че яйца са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.

От древни времена много култури асоциират яйцето с вселената. Персите например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някой, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос.

Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.
В Гърция първоначално яйцата са боядисвани само в червено. В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с фразата “Христос Возкресе”.

easter.jpg

В католическия свят шарените яйца се крият от децата, които трябвало да ги намерят по Великден, което пък дало началото на лова за великденски яйца. Във втория ден на Великден според западноевропейска традиция се търкалят яйца. Децата във Великобритания и Германия играят игра, търкаляйки яйца едно срещу друго или по хълм. Яйцето, което остане най-дълго здраво, побеждава, а собственикът му според вярванията ще бъде здрав цяла година. От 1878 г. децата във Вашингтон са поканени да търкалят яйца на моравата пред Белия дом.

Яйцето на Фаберже

faberge2.jpg

Руският бижутер получава златен медал за първото си яйце, което е най-известното яйце сред декорираните.
През 1883 г. руският цар Александър III поръчва на ювелира Peter Carl Fabergé (Петер Фаберже) да изработи специално яйце за жена му и той създал яйце, инкрустирано със скъпоценни камъни. За всеки Великден прочутият бижутер създава по едно изключително оригинално яйце, създадено от злато, сребро, планински кристал, лазурит, като 54 са по поръчка на императорския двор. От тях до днес са съхранени около 44 великденски яйца.

Великденската трапеза

На Великден се сервират зелени салати с репички и сварени яйца, супи от дреболии на птици, печено агнешко, сладка баница, козунаци, великденски курабии и др. Агнешко месо заема особено важно място на великденската трапеза, тъй като агнето е изключително важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. От IV в. насам е главният символ на Иисус. Свързва се с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението, символизира търпение, чистота, невинност, жертвоприношение. Християнската традиция представя Иисус като Божи агнец.

На Великден по традиция при повечето християни хората си обличат нови дрехи, което е символ на възраждането на новия живот през пролетта и на Възкресението.

Декорацията на дома

bunny.jpg

В украсяването на дома традиционно присъства кошница с лакомства. По католическа традиция кошница, пълна с хляб, сирене, шунка и други храни за Великденския обяд са се оставяли по време на утринната Великденска меса в църквата, за да се осветят. Тази традиция се е развила до сувенирни кошници, пълни с шоколадови яйца, бонбони, играчки и фигурки на зайци.

Великденският заек

rabbit.jpg

През последните десетина години по родните магазини изобилстват шоколадови, керамични, захарни и плюшени фигурки на зайци като неизменен атрибут на Великденския празник. Мнозина се питат защо около шарените яйца по-често се рисува заек, отколкото например, кокошка с пилета.

Традицията на Великденския заек е от езически времена. Хората са принасяли зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Еостре (от нейното име носи названието си на английски католическият празник Истър, Великден). По това време се е правел ритуален лов на зайци. Сега той е все още част от Великденския празник, но никой не го възприема като свещенодействие.

За първи път Великденският заек се споменава в немска приказка от 15-и век. Там се разказва за заек, който криел в градината шарени яйца от децата. В американския фолклор Великденският заек е привнесен през 17-и в. от немски заселници в Пенсилвания. Децата там вярвали, че ако бъдат послушни, Великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца. От 18-и в. в Германия започнали да произвеждат фигурки на великденски зайци от захар или шоколад.

И още нещо за Великден

Любопитен е фактът, че през 2003 г. в немския град Schwabach се създава цял музеен отдел, посветен на великденските яйца. Изложбата е разположена на 250 кв.м. площ и представя изключително разнообразие на експонати от всички народи и континенти. В колекцията на “Heer- Mayuollo” има около 2600 яйца, като най-старото в нея е от 18 в. Междувременно изложбата съдържа вече 6 000 декоративни яйца и експонати, свързани с великденската традиция.

laleta.jpg

Весели Великденски празници на всички читатели и автори на сайта, който правим с много любов – Public Republic!

Рубрики: Lifestyle

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • La Luna // 8 апр, 2007 //

    Честито Възкресение Христово! Слънчев и жизнерадостен Великден на всички! Макар и за западните общества Коледа да се почита като че ли повече, за ортодоксалните християни Възкресението на Христос си остава най-великата дата в календара.

Коментирай