Public Republic Art Studio

Българският Рок – III

6 април, 2007 от · 1 Коментар

Продължение на поредицата материали за българската рок музика

Интервю с Бойко Петков

Първа част

klas.jpg

Бойко Петков е организатор и ръководител на известната у нас вокално-инструментална група “Клас”. Той е добър певец и китарист, талантлив композитор, и автор на аранжименти, способен тонрежисьор и продуцент.

Бойко, спомняш ли си моменти от началото на музикалното си поприще? Кога и как започна да свириш? Кое те насочи към рока?

За пръв път се опитах да свиря рок с моя съученик Владимир Карамански в седми клас. Седяхме заедно, той чертаеше клавиатура на йоника на чина и натискаше нарисуваните клавиши мимически, за което учителите понякога го хокаха. Владо свиреше на пиано, а аз – на китара. И двамата пеехме. Първата песен, която научихме бе “Lady Madonna” нa “Beatles”.

Още тогава се ориентирах към рока. Харесваше ми емоционалността на този, тогава нов у нас, музикален стил. Със своя енергичен заряд, рокът определи по-нататъшното ми оформяне като музикант и изпълнител.

Разкажи нещо за първите ти изяви пред публика.

Първата си група сформирах през 1975 година. В нея участваха още Даниел Авдала – вокал и китара, Ицо Едрин – бас и Емо – барабани. Свирехме с уредби “Vermona”, които принадлежаха на Техникума по Електроника, където репетирахме. Правехме песни на “Deep Purple”, “Grand Funk Railroad”, “Sweet”, “Uriah Heep”, “Rainbow”, “Beatles”, “Free”, “The Gun”…

Първото ми излизане пред публика бе същата година. Свирихме на бал на техникума и на 39-та гимназия “Александър Димитров”. Специално за парчето “Blockbuster” нa “Sweet” бях направил сирена от кутийка за моливи. Излезе доста сполучлива. Когато започнахме да свирим, публиката от ученици пощуря. Сирената ги “хвърли в транс”. Звучахме жестоко. Саундът бе убийствен. Когато, обаче, развихрилата се тълпа счупи няколко прозореца, дойдоха директорката и няколко учители и настояха да спрем веднага. Естествено ние продължихме, а публиката затропа с крака за поощрение. Край на концерта опита да сложи учителят по физкултура – издърпа кабелите за ток от контактите. Тогава Даниел извади окарина и, под съпровод на барабани, започна да свири “House of the rising sun” нa “Animals”. Консервативните даскали не успяха да ни спрат.

Следващата година направих група с Владо и Даниел, свирехме по купони, но трябваше да влезем в казармата и така първият ми “групарски” период приключи.

Как се разви по-нататъшната ти музикална дейност?

В края на 70-те и началото на 80-те години свирех с различни музиканти, някои от които по-късно станаха членове на “Клас”. През 1984 година направих група “Сигма” с Ангел Пенчев – клавишни и Даниел Авдала – бас и вокал. Целта ни, както и на други наши групи, бе да излезем в Норвегия. Направихме демо-касета и я изпратихме на Владо Карамански, който вече бе в Норвегия и познаваше някои импресарии.

С групата свирихме по ресторанти и хотели (най-голямото шоу стана в ресторанта на хотел “Копитото” на рожденния ден на Даниел, когато бяха дошли негови колеги-учители и ученици от 8-ма гимназия “Васил Левски”. Имаше и немска група туристи. Свирихме парчета на “Creеdence”, “Beatles”, “Stones”, “Pink Floyd”, “Billy Idol” и др. Стана невероятно шоу. Даскали и ученици, българи и германци танцуваха и ни аплодираха като луди.

Всички са чували за известната в България вокално-инструментална група “Клас”.
Как се роди идеята за сформиране на групата?

Желанието ми да правя собствена музика бе много силно. Появи се музикалното поп-течение “New Wave”. Харесваше ми и аз реших да опитам да правя собствени композиции в този стил. Даниел продължи с други музиканти да свири по хотелите комерсиален рок и през 1988 година замина за Норвегия и Германия, а аз заедно с Ангел Пенчев – клавишни и Иван Градинаров – китара, основахме през 1986 година група “Клас”. Към групата се присъедини и Александър Василев – барабани. По-късно на мястото на Ангел и Александър дойдоха Момчил Колев – клавишни и Веселин Василев – ударни.

Следва Втора част на интервюто

Рубрики: Сцена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • rock // 6 апр, 2007 //

    Бойо, благодаря ти за сърдечния разговор и за интересните спомени, които разказа. Желая ти всичко хубаво!

Коментирай