Public Republic Art Studio

Авантюрата Австралия

4 април, 2007 от · 3 Коментара

Какво е онова, което кара човек да се устреми към нови земи и да търси нова родина? Неспокоен дух? Авантюризъм? Всеки, който тръгва на път, намира личен отговор на този въпрос. Какъв е той за моите приятели Julie и Thorsten за решението да открият в Австралия своя нов дом, ще разберем от интервюто ми с тях, след като вече имахме възможност да се насладим на екзотичните и интересни снимки на Down Under.

Julie_Thorsten_small.jpg

Как избрахте Австралия за новата си родина?

Още отпреди 10 години си мечтаем да заминем да живеем в чужбина, някоя чужбина. Първоначално дори се бяхме насочили към Нова Зеландия. Но след почивката ни в Австралия – бяхме единодушни, че изборът ни ще бъде Австралия. Европа ни се струва прекалено населена, всичко е много нагъсто. А Австралия е нещо съвсем различно – малко хора, много място, огромно пространство. Необятна страна, екзотична природа. Различно светоусещане на местните, по-жизнерадостно, по-открито, по-оптимистично.

zelenina.jpg

Харесва ни възможността човек да си разпредели свободното време по много по-приятен и различен начин на тази островна държава поради по-хубавото време и климат.

Още една причина има за избора ни на Австралия – всеки уикенд човек може да се прави почивка в Австралия, толкова огромна и необятна страна. Не е необходимо да пътуваш наникъде.

klon4e_small.jpg

Kакво ви впечатли и възхити в Австралия?

Първата реакция беше като че ли онемяване пред територията. Австралия е много далеч. Непозната и екзотична за европейците, безкрайно интересна. Преживяваш някакво усещане за виталност, а това е и част от светоусещането на австралийците. Срещаме се с друга нагласа на хората към живота, друга житейска философия, която повече ни допада.

Ще ни разкажете ли накратко за първите си срещите и емоции с Австралия?

Бяхме на почивка близо един месец и видяхме едва 3 % от страната. В Sydney, планините Blue Months, през изкуствено създадената в пустинята столица Camberra, Melbourne, след това бяхме в Аdelaide.
После се гмуркахме в Great Barrier Reef. Уникално усещане, наоколо много бистра вода и ята от риби. Гмуркането много ни хареса.
Не може едновременно да се пътешества в северната и южната част на острова поради климата. През декември, януари и февруари е разгарът на лятото в долната част на континента, а в северната е времето на дъждовете.
Бяхме в тропическата гора, където трябва да се разхождаш през дъжда, иначе не можеш да видиш огромното многообразие от насекоми и животни. Когато пристигнахме там, валеше като из ведро, цяла стена от дъжд. Бяхме като пленени в колата, около час беше невъзможно да излезем навън, невероятно проливен и силен дъжд.

Природата е дива и екзотична, 50 км от брега навътре в континента вече е диво, екзотично, различно, непознато за европейското око и представи. Кенгурутата във вътрешността на страната си се разхождат свобода.

Разгледахме и усетихме духа на двата най-големи града в Австралия – Sydney и Melbourne, разположени на брега. Sydney е мулти-културен град, по-отворен, с 1000 жители повече. А Мelbourne по-еснафски, малко на принципа: “Откъде идваш? С какво се занимаваш?”

Mellbourne.jpg

Ще живеем в Melbourne, тъй като в този град мога да продължа да работя за моята фирма. Това е един равнинен град, жилищата не са в блокове, а малки фамилни къщички. Разположен в залив. Голям цивилизован град, в който има всичко, центрове за водни спортове, театър, стадион за конни надбягвания, опера, крикет, две летища, трамваи, много по-голям от Хамбург. Very british.

pytuvane_Melbourn.jpg

По-изгодно ли се живее в Австралия?
Може би в известен смисъл да. Алкохолът 2- 3 пъти по-скъп.

Какви са впечатленията ви от местните специалитети?
Много вкусна риба. В супермаркетите може да се купи кенгурско месо, докато преди 5 години не беше така разпространено. Да се намери крокодилско месо на пазара – е по-рядко. Интересно е, че аборигените не се хранят с крокодилско месо, защото според тях то си остава натоварено с отрицателна енергия. Културата на аборигените е интересна и си заслужава човек по-дълбоко да се запознае с нея.

Може ли да се каже, че хората са различни там?

Бяхме 1 месец там и ни струва, че хората са несложни, отворени, открити, отзивчиви. Готови са да ти помогнат, те не оставят никого в беда. Направи ни впечатление, че ако видят някой, които се лута или е спрял с колата насред път, местните тръгват към него, заговарят го, предлагат му помощта си.
Може би този факт, че австралийците са толкова услужливи и се дължи на сравнително кратката история на Австралия, континентът е започнал да се заселва преди 200 години. Тогава всички е трябвало да бъдат заедно.
Те се поддържат помежду си. Живеят на принципа “Не един срещу друг, а един с друг, заедно.” Намирам това за достойно за възхищение.

syrf_small.jpg

Разликите между немците и австралийците?

Мисля, че конкуренцията е по-слаба в сравнение с Германия. Слабите в Австралия биват подпомагани и поощрявани. Силните, безогледно устремените, онези, които прекалено бързат в надпревара, с нокти и зъби се стремят напред – получават известен урок от обществото. Идеята е като че ли всички да имат едно и също темпо, общността да функционира.

Всичко това има исторически, географски, икономически и психологически причини. Трудно е било тази земя да бъде овладяна. Австралийците едва ли имат потребност от някои, които да тичат напред, от ярки и егоистични индивидуалисти. Там нуждата е от това, хората да работят заедно, взаимно да си помагат и да се подкрепят.
Австралийци като Кайли Миног са гледани с други очи, защото са напуснали страната, като не живеят там. Може би има известна ревност, тъй като тези известни личности се считат за избягали от страната, загърбили родината. Отново се срещаме с груповото съзнание, усещането за общност, за Тeam – нещо много характерно за австралийците.

okean_small.jpg

Защо европейците тръгват към Австралия?

Австралийците абсолютно не могат да разбират това. Та нали на острова няма нищо удобно, преобладава една огромна пустиня, тук има много дъждове, много диви животни, които са опасни, проблеми с изхранването, проблеми със снабдяването с с питейна вода. Но ние разбираме това защо европейците си мечтаят за Австралия.

Twelwe__Apostels_small.jpg

Какви са причините да се предприеме авантюрата Австралия?

На първо място сме водени от любопитство как функционира всичко.
Може да се окаже, че разликата не е голяма – може да вали, шефът също може да се окаже тъп. Но в основата лежи различно светоусещане и философия. Възможно е срещнем всичко, но си мечтаем сами да направим своите открития.

Искаме да бъдем някъде другаде. Да усетим и разберем как живеят хората там. Гложди ни любопитството към ежедневието в тази страна. По-добре ли е, по-трудно ли е? Любопитство, което може да бъде задоволено само там, на място. Това е и любопитството към новата култура. Също така в това решение се крие и известна доза откривателски дух.

Приключенското чувство е важен мотив за нас. В Германия всичко ни е познато. Базисното вече ни е ясно, подредено.
Ние искаме да видим нещо ново. По-трудно ли е там, как се живее? Ако сме туристи или правим почивка в Австралия, е различно усещане от това, да живеем там.

Може би ще бъдем по-спокойни, съзнанието ни ще бъде по-свободно.
Решението да заминем за Австралия си е в известна степен и бягство. Имаме желание да се отдалечим, да намерим дистанция към приятели, към роднини, към Германия. Да погледнем от разстояние на всичко това, което имаме тук.

Ако никога не сме били някъде, никога не можем и да се завърнем.

briag_small.jpg

Страхувате ли се?

Не. Който познава пътя напред, знае и пътя обратно. Освен това имаме себе си, заедно сме. Единият от нас има работа, която ще бъде и ново предизвикателство в чисто професионален план. Аз ще продължа да работя за Kühne&Nagel, а моята съпруга е отворена към нови изяви. “Мога да пиша вероятно пътеводители, мемоарите си…”- (допълва с усмивка Julie)

Какви мечти реализирате чрез това решение?

Да се научим да се гмуркаме. Да напиша вероятно мемоарите си. Може би Австралия ни очаква.(Julie)
Винаги съм си мечтал да карам мотор – това занимание е много скъпо и не дотам подходящо за Германия, като се има предвид климата.(Thorsten)

В Австралия човек може да бъде самия себе си, без да живее под непрестанно напрежение дали е подходящо облечен на работното си място, без излишни притеснения и грижи, без прекалено съобразяване с норми и етикет.
Живее се по-леко. По-некомплицирано.

Мечтаем си чрез Австралия да имаме други възможности, да откриваме нови такива.

T_J_small.jpg
Снимки:Julie&Thorsten

P. S. Vielen herzlichen Dank, liebe Julie und Thorsten! Viel Glück in der neuen Heimat Australien!

Рубрики: Frontpage · Около света

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

 • La Luna // 4 апр, 2007 //

  Мобилността е белег на съвременния свят, човек може да избира къде да живее, да заминава и да се завръща. Приветствам способността на хората да търсят поглед отстрани на страната, в която са родени. Само по този начин може би сме в състояние да направим избора за бъдещето си и мястото, което да наречем “родина”.

 • Pepo // 5 апр, 2007 //

  Освен готините гледки и неповторими преживявания в Австралия, ми идват наум и две подробности. След като се изкъпеш в океана, на брега има специални дози с оцет и трябва да се намажеш целия, за да се неутрализират ухапванията и “горенето” от срещите с медузи. Умираш от еротика…
  Освен това движението на превозните средства е от лявата страна. Иначе си е голяма емоция да се види Австралия! Но честно казано, не мога да си представя да живея там.

 • seo rio de janeiro // 28 юни, 2020 //

  The better your content material is, the extra your webpage will
  seem for various keywords.

Коментирай