Public Republic Art Studio

По стъпките на една любов

18 март, 2007 от · 4 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

“Колкото по-развит е духът на човека, толкова по-ясно чувства той своята връзка с вечното, неизменното начало.”
Христо Досев

Много ми е трудно да ви представя писателя Иван Михайлов, чийто облик е свързан с вечното начало, с историята и бъдещето на България. Приятно ми е да ви запозная с щрихи от цялостността на неговата разностранна личност. Автор, който пише, издава и разпространява сам своите книги. Завършил висше образование в специалност “Геология и проучване на полезните изкопаеми”, работил в “Бургаски медни мини”. Освен това той е турист, планинар, нумизмат и филателист, не на последно място – щастлив съпруг, баща и дядо.

Ivan_Mihailov.jpg

Как да назова онази искра, съхранен възрожденски дух, енергия и всеотдайност, романтичността и идеализма, характерни за писателя, издал вече 18 пътеводителя за България? Тези черти се вливат в едно всеобемащо чувство и действие, наречено любов.

Предлагам да си вземем любопитство и ентусиазъм за из път и да тръгнем по стъпките на една любов с помощта на моя разговор с Иван Михайлов.

Защо се насочи към писане на пътеводители?

Планината, българската история и дивната ни природа са ме привличали винаги. С туризъм се занимавам цял живот, като сложа раницата и тръгна на път, преживявам интересни събития, радвам се на красотата на нашата природа. Чета изключително много. Започнах да пиша пътеводители през 2000 г., след като се пенсионирах и разполагах с повече време.

Как става така, че един инженер по професия пише книги?

Това е отговор на вътрешната ми потребност за реализация. Обичам планината и пътешествията, да обикалям и изучавам България. Писал съм статии за туризъм, екология, минералогия. Организирам изложби и срещи по нумизматика и филателия, занимавам се в областта на екологията и алпинизма. Тези любими занимания ми помагат да пиша и да се развивам като личност.

Каква е целта на твоите туристически спавочници?

С настъпването на демокрацията, която често хвалим или оплюваме, така наречената “туристическа библиотека” изчезна от българските щандове и просто реших да започна да издавам такива пътеводители. Искам да направя България по-достъпна, по-позната и по-близка на българите.

Към кого са насочени твоите книги?

Преди всичко към широката аудитория. Заместих издателство “Медицина” и “Физкултура”. Основната ми задача е не само туристите, но предимно младите хора да знаят историята и географията, забележителностите на нашата родина. Моите пътеводители са джобен формат, удобни и евтини (от 2 до 2,50 лв).

Как подготвяш издаването на един пътеводител?

Това ми отнема много време, около 20 дни прекарвам в четене в библиотеката, за да се запозная с всичко, писано за съответното селище. Аз съм автор, издател, аз събирам рекламите и съм разпространител на пътеводителите си. Имам прекрасен технически редактор, моята съпруга ми е коректор. Посещавам дадената местност, живея там 10-15 дни, запознавам се с хората там, обикалям туристическите маршрути със забележителностите и това дава възможност книгите ми да се оформят като интересен материал. Може да се каже, че съм усетил и почувствал всяко едно място от родината, за което пиша. Когато се срещам с хората, те ми помагат с материали и снимки, усещам разбиране и подкрепа.

Пътеводителите ми са част от амбициозната ми програма да помогна за откриването на родината, нейните красиви местности и исторически забележителности. Разпространяват се чрез книжарниците на Хеликон, чрез туристическите дружества в цялата страна. По този начин от общо 18 до момента са изчерпани 12-13, тиражът е до 3000 бройки. На някои им предстои преиздаване.

На кои български места си посветил своите 18 творби?

Започнах с Родопите, за 90-те години от смъртта на Толстой написах за с. Ясна Поляна, след това за село Бързия, справочника за Странджа (от 1963 не беше издавано толкова подробно и обширно издание). Туристическият пътеводител за Странджа се изчерпа само за четири месеца, в него има много поезия и стихове. Странджа е древна и мистична планина, една легенда, една песен, “земя на траки и българи”. Следва Созопол – град на артисти и художници. През 2003 г. 1000 бройки бяха изкупени за само за един ден от книгата ми за Петрова нива, която е и първият български туристически справочник за тази местност. Следват Карлово и Калофер, продължих с Шипка и Бузлуджа, Полковник Серафимово, Царево, отидох в Ахтопол, Малко Търново. Направих първия речник за Странджа с 710 географски термини – всички местности от Бургас до Резово. Отидох в Люти Брод и Черепиш, обикалях по Ботевите места. Стара идея беше да разкажа за Индже войвода, има такова село, където е ранен. Накрая приключих със Средец (странджански град с интересна история, бивш град Грудово).

Какви пътеводители предстои да издадеш?

Имам покани от различни краища на страната – за моя роден град Берковица, предстои издаването на книга за Поморие, имам покана да пиша за Родопите. Когато излезе книгата ми за Лютиброд и Черепиш, която беше посрещната много добре в страната, реших да се насоча към Околчица. Намерението ми е да пиша за с. Граматиково и за с. Странджа. Имам желание за Белоградчик, за Клокотница, за Чипровци. Трябват време, средства и сили, и това всичко трябва да се съчетае, за да се издаде дадена книга.

Коя е любимата ти собствена творба?

За десет дни написах книгата за Созопол и тя има особено място в сърцето ми. Карлово и Калофер си остават най-любими.

Имаш ли идея твоите пътеводители да бъдат преведени на чужди езици?

Към книгите ми има голям интерес не само в България, но и извън страната ни. Давал съм автографи за Русия, Австралия, Щатите, Канада, Нова Зеландия, в Германия много хора имат моите книги.
Заявките от страната са прекалено много на година, въпреки това имам намерение книгите ми да бъдат издадени на немски и английски.

Твоето послание към читателите

Сега сме ангажирани, залисани, пообеднели малко, с много трудности в живота. Единственото, което може да пожелая:
Да не оставяме България за нас да остане неразказана легенда.

zdravec.jpg
Снимка: Michael Stamenov

Интервюто направи: Наталия Николаева

Рубрики: Модерни времена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

4 Kоментара за сега ↓

 • La Luna // 19 мар, 2007 //

  Възхищавам се от хора като Иван Михайлов, които посвещават време и сърце на българската природа и история, създават полезно и емоционално четиво за родината. Имам въпрос към писателя: Не възнамерява ли да напише и книга за София?

 • Vanya // 20 мар, 2007 //

  Браво на този Българин! Докато има хора като него – неуморни и всеотдайни, няма да се свърши България!

 • Иван Михайлов // 18 апр, 2007 //

  Работя от няколко години, но е трудно с финансирането му. Искам в пътеводителя “София”, да се чувства духътна града, а не лустрото, на което днес се набляга в издаваните досега пътеводители.

 • Kostadin Chilingirov // 18 мар, 2009 //

  Otkade moga da nameria knigata “Polkovnik Serafimovo”?

Коментирай