Public Republic Art Studio

“Православен” юдаизъм

27 февруари, 2007 от · 2 Коментара

Ако човек се поразрови в съчиненията на християнската апологетика и богословие, ще види, че още от апостол Павел насам, в писанията на почти всеки от светците има съчинение, озаглавено “Срещу евреите”.
Но ако същият този човек прочете по-внимателно написаното, ще открие, че в никое от тях не се говори срещу евреите и еврейския народ. Нито едно от тези съчинения не е с антисемитска насоченост, т.е. срещу евреите като нация и срещу юдаизма като религия на евреите. Тези съчинения са насочени единствено срещу проникването на отделни елементи на юдаизма в християнството, срещу опитите да се вкарат някои стереотипи, задължителни за ортодоксалния юдаизъм в християнската религия.

Забележителното е, че пръв борец с тези опити е самият апостол Павел – евреин по националност и християнин по дух. Противниците му са искали да направят задължителни за християните обрязването, съботата, различните ограничения в храната, посещаването на синагогите. Смятали са, че след като Христос е излязъл от старозаветните, законови рамки и е дал спасение не само на еврейския народ, но и на останалите народи на земята, редно е юдейският закон да присъства, макар и частично, в християнския закон.

Локалност и всеобщност – с тези две думи може да се определят накратко юдаизмът и християнството. За юдейското съзнание в света има твърде много “мръсотия”. Съществува само един път, по който следва да се върви – по него са вървели предците, по него ще вървиш и ти. Всичко останало извън този път е скверно и зло. Оттук – традиционализмът, затвореността, желанието да се скриеш, да останеш затворен в собствената си култура, озлоблението и неприязънта към всичко, което е различно. Спасен ще бъде само този, който спазва закона, по точно – неговите ограничения.

Християнството, обратно – освобождава човека, прави света открит и достъпен. Юдаизмът го затваря в стая, християнството му отваря вратата и го пуска на белия свят.

В днешна Русия, за съжаление на целия православен свят, се възражда старата ерес. Руското православие прокарва идеи за избраността на руската нация, за необходимостта от “изчистване” на нацията, за изгонване на “нечистите” чужденци от Русия. Ако за юдаизма Месията може да бъде само евреин и спасението е само за евреите, то руските “православни” расисти ограничават спасението само за “славянската” нация. Смесването на етнос и религия е отличителна черта на всяка ерес.

Именно юдаизмът се грижи за съхраняване чистотата на расата, иска, бори се и със закон отстоява своя затворен свят. Точно в този свят се придава религиозно значение на кръвта, религиозния момент тясно се свързва с националния. Точно в този свят евреите стават най-големите антисемити. Но точно в този свят попадат и руските “православни” расисти, мразещи евреите, но действащи в пълно съответствие с юдейските постановки. И естествено, срещу Христа.

За още по-голямо съжаление, родното, българско “православие” прави всичко възможно да не изостава от “по-големия” брат. Наскоро чух биещ се в гърдите “чист” и “православен” българин да говори пред други “чисти“ и “православни” българи, че Исус бил син на римски легионер и Мария, изневерила на мъжа си. Тълпата стоеше със зинала уста, но видимо доволна. Горките, те не знаеха, че им се разказват старите талмудски разкази, измислени от древните еврейски законодатели срещу християните. Ето как родните и чужди “православни” националисти на практика реализират юдейското светоусещане. И тези хора твърдят, че са антисемити!

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • rock // 28 фев, 2007 //

    Статията е написана с разбиране и вещина. Личи си, че авторът е компетентен, интелигентен и познава конкретно наболелите националистическо-расистки проблеми, които пресъздава с голямо творческо майсторство.

  • TikTak // 25 сеп, 2008 //

    Евреите не са приели Христос защото той предлага нови Божи заповеди. А според Божиите заповеди дадени от Бог на Мойсей те не трябва да се променят. Не знам евреите да отричат, че Христос е евреин. Тайната вечеря е празнуване на Песах – еврейския Велик ден. Но след като евреин промени Божиите заповеди той престава да е евреин. Еврейството е начин на живот. Всеки може да стане евреин. Но не може да има евреин – християнин. Все едно мюсулманин – християнин и т.н. Поразровете се в Библията! Омразата към евреите започва от победата на Давид над Голиат. По късно от разпъването на Христос и предпочитанията на евреите да се освободи Варава.Не знам друго лошо да са сторили евреите. Съдба и историческа трагедия поради глупост и ограничение на народите и в угода на управляващи и църква.Винаги е удобно да имаш виновен под ръка, при това беззащитен…

Коментирай