Public Republic Art Studio

Поравно

10 февруари, 2007 от · 3 Коментара

Ако човечеството загине, виновни ще са евреите… и Костов!

Вицът е малко по-друг. В сауната на хотел “Родина” се потят две
мутри. И единият, и другият обвиняват евреите, че са виновни за всички злини по света –от световните конфликти до неблагополучията в личния им живот и бизнес. “За всичко са виновни евреите” – многозначително и злобно обобщава всеки от тях за финал. “И велосипедистите!” – допълва всеки път накрая дребно човече, свило се на най-долната пейка.
По-нервният не издържал и ядосано попитал човечеца:
“Защо и велосипедистите?” “А защо и евреите?” – на свой ред попитал човечецът.

Ако наистина е писано на човечеството да загине, по-вероятно е това да стане поради тоталната ненавист на човечеството към евреите.
В Библията се предсказват две огромни катастрофи, които ще доведат до гибел, в първия случай – на по-голямата част от хората в държавите на север и на изток, а във втория – унищожение в глобални мащаби и в крайна сметка – изчезването на земята в днешния й вид /разбирай – отпреди 25 века приблизително/.

Интересното е, че и двете катастрофи ще са следствие на войни, водени срещу Израел. Първата е предсказана от пророк Йезекил в VІ в. пр.н.е., а втората е описана като сражение в долината Мегидо и е по-известна на широката публика с апокалиптичното име Армагедон.

Клаузевиц е казал, че войната е продължение на политиката с други средства. Днешното положение в Близкия изток може да се опише като предвоенна и следвоенна обстановка. Война между Израел и неговите съседи /и не само съседи/ може да избухне в произволен момент. Всъщност, войната никога не е спирала, имало е само кратки моменти на затишие. Никога не е преставала и омразата към евреите, тя само е избухвала в непредсказуеми моменти.

Проблемът е, че за антисемитизма няма разумно, научно обяснение. Бедните не обичат евреите, защото са заграбили всички богатства на света. Богатите също не обичат евреите – устройват пролетарски революция по целия свят. Белите нацисти мразят евреите, защото са нечиста раса. Черните националисти ги мразят по друга причина – сътрудничат на угнетителите и самите те угнетяват. Християните не обичат евреите – предали са Исус Христос. И мюсюлманите ги мразят – живеят в “техните” земи – днешен Израел.
Неграмотните също ги мразят – чуват какво говори пропагандата и това им е достатъчно. Неевреите не обичат евреите, защото не са като тях. Самите евреи не обичат евреите, затова, че не искат да са евреи…

И все пак, може да се изтъкнат две открояващи се причини за съществуването на антисемитизма – злото и завистта. Злото /дяволът, Сатаната/ мрази евреите, защото те са нагледен пример за вярност и лоялност към Бога и Божиите обещания, дадени някога на еврейския народ. Библията е пълна с такива обещания, дяволът иска за погуби евреите, с което да докаже, че Бог не е всемогъщ, Богът може да се преодолее; Злото може да победи!

Хората пък, в огромната си част, ненавиждат евреите, защото им е трудно, понякога непоносимо, да съзнават, че редом с тях живеят тези, които са избрани, а те, хорицата – не са! Или още по-лошото – отхвърлени са! За да оправдаят своята завист и да направят живота си по-поносим, измислят всичките тези антисемитски истории и сами си вярват.

Антисемитизмът живее в душата на всеки човек, както вирусът в организма му. Обикновено той “спи”, но в повечето случаи е достатъчна само малка провокация – настинка, да речем, и всичко се променя. Така е и с антисемитизма. Порядъчните хора обикновено се справят по-лесно, но една тежка житейска ситуация може радикално да промени и най-порядъчния човек. Не само да изкриви лицето му до неузнаваемост, а да
унищожи личността му. Примерите в историята са много и всички те са еднакво потискащи – като синдром и протичане.

На много хора им се струва, че Западът, особено САЩ, поддържат безрезервно евреите. Така ли е в действителност? Понякога е смешно /а в същност – трагично/ да гледаш как се държат заклетите антисемити – съюзяват се и със смъртните си врагове, само и само да не спечелят евреите. Много западни политици поддържат явно ислямските фундаменталисти, които водят открита терористична война срещу същия този Запад. Какво ли ги кара да правят това?

Русия помага на Иран да създаде ядрено оръжие и му доставя ракети, с които да защити ядрените си обекти, в случай на нападение от страна на Израел. Парите, които получават руснаците за това, не са много и обикновено се получават с големи трудности и закъснение. Какво кара Русия с такова упорство да подпомага враговете на Израел, след като знае, че близо 1.5 милиона израелци са от руски произход?
Отговорът е прост – същия този банален антисемитизъм.

Земята наистина ще загине заради тази ирационална неприязън към евреите, прерастваща постоянно в злобна агресия. Всъщност, едва ли става дума за Земята; по-скоро за нашите лични съдби. Библията казва, че тези, които благославят евреите, ще бъдат благословени, а тези, които ги проклинат – прокълнати! Но не си струва да се проклина това, което Бог е благословил! Псалтирът учи, че мирът ще дойде от Йерусалим!

За днешните християни има лекарство срещу злото и завистта. Тези, които наистина са се обърнали към Бога, би трябвало да са скъсали с дявола. Не би трябвало да имат и комплекси, свързани с еврейското избранничество. Да си християнин определено означава вечен живот в името на Бога и за славата Божия. Следователно трябва да благославяме Израел не от страх да не бъдем прокълнати, а защото обичаме Бога и се прекланяме пред неговите замисли. В самата си същност те са добри. За всички – и за евреи, и за неевреи. Поравно.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

 • rock // 11 фев, 2007 //

  Евреите са потомци на най- древния народ на Земята – Шумерите.

  Еврейската цивилизация и култура е една от най-старите.

  Мюсюлманската и Християнската религии произлизат от Еврейската.

  Израел е една от най-старите държави на Света.

  Историята на евреите е най-драматичната и интересната.

  Евреите живеят навсякъде по Земята.

  Евреите преодоляха всички исторически трудности и никога няма да бъдат победени.

  Следва 2-ра част на коментара.

 • rock // 12 фев, 2007 //

  Eдни от най-бележитите хора на науката, културата и изкуството са евреи. Някои от тях са: учените Алберт Айнщайн, Томас Едисон, Зигмунд Фройд, политиците Абрахам Линколн, Хенри Кисинджър, Мадлен Голбрайт, писателите Томас и Хайнрих Ман, Франц Кафка, Ерих Мариа Ремарк, Лион Фойхтвангер, Хайнрих Хайне, кинорежисьорите Милош Форман, Роман Полански, Сидней Полак, Уди Алън, Стивън Спилбърг, киноактъорите братя Маркс, Пол Нюман, Дъстин Хофман, Кърк Дъглас, Джийн Хекман, Майкъл Дъглас, Ричард Драйфус, Жюл Брюнер, Джеф Голдблум, Бил Пулман, Робин Уилиямс, Рон Силвер, Барбара Стрейзънд, Бети Мидлър, Лайза Минели, музикантите Давид Ойстрах, Ричард Клайдерман, Иехуди Менухин, Марк и Дейвид Кнопфлер от “Дайър Стрейтс”, Боб Дилън, Елвис Пресли, Брус Спрингстийн, Били Джоел, Джошуа Кедисън, Ричард Маркс, членове от група “Кис” и много, много други…….
  А да не говорим за юристи и лекари…….

 • rock // 13 фев, 2007 //

  Условно бих разделил причините за антисемитизъм на следните:

  1. Териториални
  а) базират се на претенции на арабите към Израелската земя по-рано и днес
  б) В периода между 7-ми век и 20-ти век те нямаха своя страна и в страните, в които живееха, някои гледаха на тях като на чужденци.

  2. Религиозно-исторически – фанатизирани aраби ги прогониха от Израелските земи, поради това, че не приеха мюсюлманската вяра през 6-7-ми век, а през 15-16-ти век испански католици ги принудиха да напуснат Испания, след като не успяха да ги похристиянчат. По-късно също отделни представители на Исляма и Християнската църква са нетолерантни към тях, защото, евреите държат на вярата и на религията си.

  3. Морално-психологически – някои ги мразят, поради това, че са умни, способни и добри бизнесмени.

Коментирай