Public Republic Art Studio

Бабинден

8 януари, 2007 от · Няма коментари

Баби на Бабинден
Снимка: babasteve

На 8 януари (21 януари по стар стил) се празнува Бабинден, в чест на бабите акушерки, помагали при раждането на децата. Този ден се отличава с пъстра и богата обредност.

Сутринта на празника бабите обхождат всички домове, в които са бабували. Те носят червена вълна, мед и просо. Изкъпват децата и намазват челата им с мед за здраве. Младата майка полива на бабата вода да измие ръцете си. Дарява я със сапун, нова кърпа и я закичва с китка. Жените се събират на обед при бабата, която им е помагала при раждане, носят хляб, баница, печена кокошка и вино.

Празникът Бабинден завършва с влачугане (къпане) на бабата. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви с червени чушки и къдели вълна. Пеят песни, играят. На празника не се допускат мъже. При водата окъпват бабата и я връщат на ръце в дома и.

Известна е легенда, според която египетският цар (по времето, когато евреите са в египетски плен) заповядва на бабите акушерки да убиват всяко новородено еврейско момче. Но бабите не го правели, защото се страхували от Бога. Поради това той ги дарява с добро.

Трапеза: млечна баница, сарми с месо, свинско с праз.

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай