Public Republic Art Studio

Емиграцията и българите утре

31 октомври, 2006 от · 1 Коментар

Да, може би е рано… Все още ние българите се “борим” за равни права в Европейския съюз, в така наречения (или до скоро наричания) „свободен свят“. Както знаем, едно след друго идват (за съжаление!) ограниченията на „старите членки“ на трудовия пазар. И то след като вече сме в ЕС, принадлежим към тях…

В този контекст чета в capital.bg статията „Българи от бъдещо време“. Авторите се опитват да погледнат няколко години напред, когато – вероятно – самата България ще се окаже атрактивна държава за емигранти от други, по-бедни страни.

Въпросите за емиграцията са действително обширни и твърде спорни. До чисто икономическите фактори застават и немалко емоционални и социални аспекти. Авторите в capital.bg обръщат внимание и на демографския проблем, с който България и Европа като цяло вече се сблъскват.

Но за тях ще говорим по-късно. В този момент мен ме заинтригува въпроса, как бихме реагирали „емоционално“ на евентуални миграционни вълни към страната ни. Дали българинът действително ще оправдае своята самозвана толерантност (поне моето лично впечатление е, че имаше такова мнение сред нас)? Или напротив – ще се прояви като „най-обикновен“ националист, без разумна оценка, пълен с предразсъдъци и популизъм – такъв, каквито ни се виждат западните държави през погледа на кандидат-емигранти?

Рубрики: Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

 • el nin0 // 7 ное, 2006 //

  Още не сме влезли в ЕС / лично аз предпочитам обратното – ЕС в BG/ и “българчето” вече потрива ръце. Кънтят закани, подхвърлят се ехидни забележки – и към европейците, към които следва да се присъединим и към неевропейците, които очакваме да дойдат на нашите граници или да ги преминат нелегално.
  За да избегнем недоразуменията и напълно естествения въпрос, изречен гороломно – “Ти кой си бе, и за какъв се мислиш, че да говориш от името на българския народ”? – ще кажа, че засега съм само български гражданин, говоря от свое име, подчертавам свое име, а не от името на който и да е българин, да не говорим за целокупния “български народ”.
  Много приказки бяха изприказвани и се приказват и до днес за прословутото българско гостоприемство и толерантност към чужденците. Особено към закъсалите.
  Но точно чужденците, потропали на нашата врата след 01.01.07 първи ще разберат що е то да си емигрант. Най-после българските емигранти, които все още се смятат за най-лошо третираните емигранти в света, ще имат право да въздъхнат с облекчение: “Ей, имало и по-зле от нас.”! Проклетите германци, които стриктно спазват законите без много да му мислят, ще изглеждат на отървалите се на българската граница негри и араби като истински самаряни! А испанците и италианците, които и сега не се взират много-много – направо ангели хранители!
  Само като ги погледнат ония ми ти граничари и митничари, косите на негрите ще се изправят, а кожите им ще побелеят и настръхнат! “Къде си тръгнал бе, аланкоолу”? Гледай ги, гледай ги тия нещастници” ! “Колко пари носиш, бе ахмак”? “Разтоварвай багажа, контрола”! “Проверка, ти казвам, не ме гледай като изтърван заек”! И както не знаят езици и едните и другите – стой, та гледай!
  Към изтънчените бледолики европейци, все още не облажили се от ЕС, ще са едни проверки, ровене, мотане, пъшкане, стократно взиране във визите, мънкане и мърморене с почти явно подсказване “айде бе, какво се моташ, с тия 300 лв. на ведомост знаеш ли как се гледа семейство, ваш’та …”
  И много скоро ще се появят статии в европейския печат, че чуждите граждани, особено от Северна Африка, Близкият и Среден изток, някои азиатски държави и даже братята сърби и македонци твърдо избягват да минават през българската граница, дори да им е на път. И ще започнат едни хвалби и перчене в МВР-то, че “и пиле не може да прехвръкне през родната /пардон – европейската/ ни граница, камо ли нежелан емигрант. И ще са прави!
  PREDICATOR

Коментирай