Public Republic Art Studio

Лица на глас

Екип:
Наталия Николаева (Главен редактор)
Николай Николов (Видеооператор)

Пътуване по посока на сянката

 
“Пътуване по посока на сянката”
Автор: Яна Букова

Жанр: роман
Издателство: „Стигмати”, 2009
Художник: Яна Левиева
ISBN 978-954-336-066-6
Книгата може да бъде намерена в „Български книжици”, „Пингвините” и “Нисим”, както и в някои интернет книжарници след известно издирване.

Анотация

“Пътуване по посока на сянката” книга за тези, които обичат историите. И същевременно – разказ за разказването.

За способността на историите да съществуват, да се преплитат, допълват и взаимно довършват без непременно да следват някакво линейно развитие или причинно-следствена връзка.

Всеки един от осемте герои (четири мъже и четири жени), чиито имена дават заглавието на отделните глави в романа, има своята завършена от раждането до смъртта “биография”, своя скрит, често мъчителен талант и своя печат на съдбата.

Срещата между животите им е в тънката и променлива граница между случайността и смисъла, където обикновено се случват и повечето важни неща. Времето на действието е един деветнадесети век, по-митологичен и по-отдалечен от познатия.

Мястото на действието са Балканите, не толкова като географско понятие, колкото като средище на фантастични сюжети. Заедно с другите герои, равноправно и без привилегии, участва и разказвачът, чужденецът и събирач на истории Ян Ван Атен, често комичен с настояването си да измисля и най-действителния факт и изложен както всички останали на превратностите на фабулата.

Критика

Миналото някъде от началото на 19 век, пространствено и исторически оприказнено, е потресаващо изпълнено, детайлно, но реещо се като мираж, като незавършена песен. То не може да бъде заковано за каквато и да е историческа достоверност, то е самата достоверност, но онази на въображението и на вярата…

Мая Горчева

Към обзорната страница