Public Republic Art Studio

Лица на глас

Екип:
Наталия Николаева (Главен редактор)
Николай Николов (Видеооператор)

Списъци
 

“Списъци”
Автор: Стефан Иванов

Жанр: поезия
Издателство: “Сиела”, 2009
ISBN: 978 954 280 605 9
Книгата може да бъде намерена в „Български книжици”, книжарници „Сиела”, „Хеликон”, „Пингвините”, както и да бъде поръчана през интернет.

Анотация

Надеждата на младата (едва на 23 години е) българска поезия според Тома Марков, Силвия Чолева и Мартин Карбовски.

Това е третата му книга с поезия след “4 секунди лилаво” и “Гинсбърг срещу Буковски в публиката”.

Това е поезия с автентичен, сериозен, откровен и оригинален глас, който може да каже, покаже и разкаже много неща, хора и истории, дори и с прекалено малко думи. Проверете, че списъците са нещо много повече от просто изреждане.

От издателство Сиела

Критика

Стефан Иванов изпитва силни чувства, но нарочно щади от тях своите стихотворения. Неговият фин лирически Аз е пределно раним, но предпочита да показва досада от света. Често разточителните като обем текстове са изградени от погледите на Стефан – последователност от кадри, не, от списъци на детайли, чиято критична маса в един момент отлепя напечатаното от страницата.

Младият поет безспорно е най-”бавният” автор между представителите на т.нар. “бърза литература” и това придава на творбите му урбанистичен унес, вид на неспокойно съновидение, приплъзващо се изпод вратата на реалността към нас.

Прочее, в лъкатушенето из улиците на София и Париж фланьорът Иванов се обляга на онези “култови” модернистки творби и имена, които очевидно задават високия хоризонт на съвременната младежка градска култура.

Моят избор от книгата са преди всичко “Списък за баща ми”, “Охлаждане на ентусиазма” и “Снежина Петрова”, в които говори не само декадентът, преследван от своите демонични видения, но и човекът, който затрогващо излиза отвъд лабиринта на списъците, чрез които уж се подреждаме.

“Съставих списък на въпросите, на които няма да дочакам отговор”, пише Шимборска… Отговорите на съвсем младия й български колега са много любопитни.

Марин Бодаков

Към обзорната страница