Public Republic Art Studio

Капка Кънева

Kapka Kaneva

Капка Кънева е родена в София на 05.02.1978 г. Завършва Художествената гимназия и Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика”. През 2006 г. печели конкурс за престой и работа в Cite Internationale des Arts, Париж, а през 2008 г. защитава доктората си, посветен на нетрадиционните издания за деца. Работи в областта на илюстрацията, книжния и графичен дизайн, хартиената пластика и колажа. Интересува се от аспектите на книгата като пространствен обект.

През 2001 г. получава наградата за дипломна работа на фондация „Отворено общество”. Отличена е и в конкурсите „Художникът и текстът”, 2005 г., и „Изкуство на българската книга ‘06”, като млад автор. Поредица „Европейски романтизъм” на издателство „Алтера”, с неин графичен дизайн, получава призът на АБК „Бронзов лъв” за най-добър издателски проект за 2010 г., а през 2011 г. художничката получава наградата за илюстрация от Второто биенале на българския дизайн.

Наред с многобройните участия в общи инициативи, Капка Кънева е реализирала серия самостоятелни изложби. През 2009 г. една от тях й носи номинация за наградите за съвременно изкуство на MTel. През 2011 г. представя илюстрации и дизайн на книги в Diósgyőr Ady Endre Cultural and Leisure Centre, Мишколц, Унгария и в Bolgár Kulturális Intézet, Будапеща, Унгария.

Художничката е член на СБХ и ADC Bulgaria. Преподава „Илюстрация и оформление на книгата” в СУ.

Публикации в Public Republic: