Public Republic Art Studio

Ирина Папанчева

Irina Papancheva

Ирина Папанчева е родена в гр. Бургас. Завършва паралелка с литературен профил в СEУ “Св. св. Кирил и Методий” гр. Бургас, магистратура по “Славянска филология – Чешки език и литература” в СУ “Климент Охридски” и магистратура по “Европейска интеграция и развитие – Европейска политика и социална интеграция” в Свободния Фламандски Университет в Брюксел (Vrije Universiteit Brussel).

Професионалният й опит включва работа като журналист, редактор и преводач, заместник-кмет на Столична община и правозащитник в българския и европейския неправителствен сектор. В момента работи като Съветник по европейски политики и застъпничество към фондация “Лумос” в Брюксел.

Автор на детската илюстрована книжка “Аз заеквам” (ИК „Сиела”, 2005 г.), на повестта „Почти интимно” (ИК „Кронос”, 2007 г.) и на романите „Анабел” (ИК “Жанет 45″, 2010) и “Перо от пеликан” (ИК “Жанет 45″, 2013).

Награда на участниците в конкурса “Южна пролет – 2008” за „Почти интимно”. Номинация за “Анабел” в Конкурса за съвременен български роман на фондация “Елизабет Костова” и издателство Open Letter Books към Университета в Рочестъ, САЩ. Ирина Папанчева е и сред десетте европейци, поканени да участват в публична дискусия на тема “Новият космополит” в Амстердам след конкурс за есе на фондация Felix Meritis.

Публикации на сайта:

Интервюта, направени от Ирина:

Публикации за нея на сайта: