Public Republic Art Studio

Божана Апостолова

Bojana Apostolova

Името Божана Апостолова неизменно се свързва с едно от най-авторитетните български издателства – „Жанет 45”, на което тя е основател и собственик.
Но от 1978 г., когато излиза първата й стихосбирка „Нестинарска орис”, до 2008 г., когато излиза осмата й книга със стихове „Едва я задържам”, ИК “Стигмати”, София, тя упорито и без външен шум печели на своя страна все повече читатели, както на поезия, така и на проза – Апостолова е автор на романа в два тома „Делнична библия” и на съвременната приказка за деца „Човекът с небето”.

Освен с многобройни награди за издателската й дейност, Апостолова е удостоена и с много награди за личното й творчество, сред които тя особено цени наградата „Пловдив” за проза, „Златния ланец” на в. „Труд” за поезия и „Золотая муза” – за лично творчество и принос в българо-руските културни взаимоотношения.

Макар наградите да я радват, истински щастлива я прави интересът на читателите към нейните стихове. Затова с удоволствие приема предложението на Министерството на културата за авторски рецитал в цикъла „Ноти и метафори”.

Stihosbirka na Bojana ApostolovaИзлезе и вече може да бъде намерена в книжарниците новата поетична книга на Божана Апостолова „Едва я задържам”, оформена блестящо от художника Христо Гочев, с илюстрации на Георги Гърдев. В нея читателите ще разпознаят познатата експресия на чувството от предишните й книги и ще усетят една нова, умъдрена вглъбеност, изразена с лаконичната безпощадност на точните думи.

Интервю с Божана Апостолова:

Публикации от Божана Апостолова на сайта:

Публикации за Божана Апостолова на сайта:

Участие в мултимедийната рубрика на Public Republic “Лица на глас”: