Public Republic Art Studio

Живка Балтаджиева

Jivka Baltadjieva

Живка Балтаджиева е родена на 23. 09. 1947 в София, но детството и юношеството и´преминават в Сливен, град, който белязва нейната чувствителност и в който създава първите си стихове. През 1971 завършва българска филология в СУ “Климент Охридски”.

Работи в Българско Радио и по-късно, след пет години безработица, в отдел “Поезия” на списание “Пламък”. От 1994 преподава литература в Комплутенския Университет в Мадрид. Автор е на стихосбирките: “Слънчево сплитане” /1971/, Дневно осветление /1982/, “Безродни митологии” /2007 след 25 години на отказ от публикуване/ и току-що излязлата от печат “Никога”.

Стиховете й са превеждани на различни езици и включени в множество антологии. Пише на български и испански. Носител е на няколко награди за поезия. Създала е също така сценариите на редица документални филми на режисйори като Оскар Кристанов и Юри Жиров. Както и ред литературоведчески изследвания и множество преводи от и на различни езици.

В Испания е публикувала в превод от български: “Пространства” /2006/, антология на поезията на Блага Димитрова, високо оценена от испанската и латиноамериканска литературна критика; “29 Поеми” от Николай Кънчев /2005/; “Таинственият рицар на свещената книга” на Антон Дончев /2003/, както и преводи на стихове на ред български поети в различни специализирани вестници и списания. Предстои излизането от печат в Испания на поезията на Ботев в неин превод.

Публикации в Public Republic: