Public Republic Art Studio

Public Republic Art Studio

Pogled
Снимка: Kalandrakas

Public Republic Art Studio е мултимедиен интеркултурен проект за представяне и популяризиране на творчеството на млади таланти и утвърдени творци в областта на културата, изкуството и медиите в нашия общ дом Европа.

Public Republic Art Studio е нашият принос за развитието на културните връзки между България и Европа, за взаимното откриване и опознаване между европейските народи и изграждането на перспективни творци.

Основният акцент в началната фаза на нашия интеркултурен проект е поставен върху диалога между българските и немскоезичните култури и изкуство.

Ние искаме да предоставим не само платформа за изява и популяризация, но и компетентна помощ и подкрепа на младите таланти от страна на изявени и утвърдени университетски преподаватели, издатели, артпедагози, журналисти и творци.

Проектът Public Republic Art Studio е плануван с гъвкава структура, в която отделните части могат да се реализират също и отделно, като интелигентно се допълват и изграждат.

Бихме искали да Ви представим основните компоненти и се надяваме те – в цялост или поотделно – да срещнат интереса Ви и открият във Ваше лице нови съмишленици.

~

Public Republic Art Studio си поставя за цел:

• да даде поле за изява на европейското изкуство,
• да приближи културните сцени на България и немскоезичното пространство,
• да бъде платформа за жив и непосредствен диалог,
• да подпомага реално и конкретно българските и германски творци
• при реализацията на проекти и срещата им с публиката.

Централна роля е отредена на модерната комуникация, на интернет и мултимедийните формати.

Public Republic Art Studio е изграден от следните пет компонента: Преводи, Списание, Арт Студио, Алманах, Арт срещи.

„Преводи“

Основна предпоставка за културния диалог и сътрудничество е преодоляването на езиковите граници. Затова основна задача и цел за нашия проект са преводи на художествени, публицистични произведения и литературна критика в двете посоки – от български на немски език и обратно. Public Republic Art Studio сътрудничи с професионални преводачи с изграден опит в тази област.

Също така разполагаме със стойностни и оригинални авторски художествени текстове на български и немски език, достойни да бъдат направени достояние на публиката зад граница.

„Списание“

Public Republic Art Studio планува създаването на интернет-платформа (във форма на онлайн-списание), която ще представя избраните творби и ще дава интерактивно средство за диалог между творците и публиката. Интернет страницата осъществява основна и постоянна информационна връзка с модерни функции, формати и дизайн, независима от пречките на разстояние и време.

„Арт студио“

Зад електронното издание стои екип компетентни личности с дългогодишен опит и доказан професионализъм, утвърдени и известни имена в своята област. Екипът участва със собствени творби и изяви, но и подкрепя младите автори по творческия им път, давайки им конкретни съвети и напътствия.

В нашето „Арт студио“ се изгражда своеобразен „Майсторски клас“, в който да се срещнат млади автори и творци с по-голям опит и да се създаде обмен на взаимно обогатяване между отделните култури и между различните поколения.

Референции от артпедагози и творци:

Проф. Милена Кирова (литературен критик), Проф. Симеон Янев (литературен критик), Божана Апостолова (поетеса и издател „Жанет 45”), Роза Боянова (поетеса и арт педагог), Керана Ангелова (писател), Георги Господинов (писател), Вера Балева (поетеса), Филип Трифонов (актьор), Николай Гундеров (режисьор и актьор), Елин Рахнев (поет и драматург), Ивайло Диманов (журналист и поет), Георги Гроздев (писател, журналист и издател на „Балкани”), Бойко Ламбовски (поет и журналист), Албена Попова (художничка и поетеса), Бина Калс (поетеса), Десислава Лазарова (писател и преводач), Росица Йотковска (поетеса и преводач), Ангел Г. Ангелов (писател), Димитър Калев (поет), Антоанета Алипиева (литературен критик), Емилия Авгинова (поетеса), Сашка Журкова (журналист), Никола Манев (художник), Илиана Иванова (художничка), Евелина Ламбрева (поетеса и автор на проза), Румена Коларова-Шиндлер (поетеса, която живее и твори в Швейцария), Норберт Рандов (преводач), Мирела Иванова (поетеса), Владимир Зарев (писател).

„Алманах“

Плануваме издаване на двуезичен алманах с творби, фотографии и картини на български и немски автори.

(Съществува потенциал за други печатни издания).

„Арт срещи“

Проектът цели провеждането на реални „Арт срещи“ с изкуството на България и Германия – организиране на литературни четения, изложби с картини и фотографии, концертни изяви, театрални постановки, гостуване на академици в двете страни.

Редакторският екип на Public Republic Ви приветства с “Добре дошли” и ще се радваме да открием във Ваше лице съмишленици и автори в нашия нов проект Public Republic Art Studio.

Ако желаете да участвате в него, моля да ни пишете на редакционния адрес: [email protected]

Благодарим Ви предварително!

Сърдечни поздрави от Наталия Николаева и екипа на “Public Republic”!