Public Republic Art Studio

Публикуване на материали в Public Republic

След като си се регистрирал можеш да ползваш „административния панел“ за публикуване и редактиране на статии и материали:

Когато идваш на страницата, в менюто „Участие“ избираш „Вход“ и въвеждаш изисканите „Потребителско име“ и „Парола“. При правилни данни ще бъдеш пренасочен отново към последната страница на Public Republic, от която си дошъл.

Ще забележиш, че в менюто „Участие“ са се появили нови връзки „Администрация“ и „Изход“. С връзката „Администрация“ се стига до „Административния панел“.

Административен панел

В административния панел можеш да създаваш материали и да обработваш профила си.

Първо излиза така нареченото „Табло“ (което се явява началната административна страница). Личи си, че системата, с която е изградена Public Republic (WordPress), е американска – въпреки че ние ползваме българска версия, на таблото излизат новини за и от WordPress на английски. Спокойно можеш да им обърнеш внимание, но за работата на Public Republic те са без значение.

Ако за първи път идваш, настоятелно препоръчваме да отидеш до “Профила” си (в хоризонталното меню горе) и да деактивираш визуалния редактор (т.е. под “Лични настройки” да има “отметка” пред “Деактивиране на визуалния редактор за публикации и страници”/ Disable the visual editor when writing). Промените се потвърждават с натискане на “Промяна на профила”.

В профила си можеш също така да промениш автоматично генерираната при регистрирането парола с нова, която по-лесно да помниш. Това става от полетата “Промяна на паролата” като се въведе два пъти нова парола и се натисне “Промяна на профила”.

Сега, как се създава материал?

Естествено се отива на „Създаване“ в хоризонталното меню горе. На извиканата страница може да се пише по начин, който е съвсем познат:

Всеки материал (или както е наречено там – публикация) има „Заглавие“, което се въвежда в съответното поле, и самия текст на публикацията, който се въвежда по-долу.

Текстът се въвежда най-нормално, но той тук не изглежда точно така както след това на страницата! Форматирането става автоматично. Ако искаш да видиш, как материалът ще изглежда на самата страница, трябва да натиснеш “Запис и редактиране”, да изчакаш странизата да се запише и претовари и тогава да натиснеш „Преглед“. В нов прозорец се отваря страницата, така както би изглеждала при публикация.

Определени формати могат да се задават по желание отделно: те се намират над полето за текст и основните означават следното:

 • b : удебелен текст
 • i : курсив
 • link : текст като активна връзка (примерно: избира се текст “За проекта Public Republic” и в прозорчето, което се отваря при натискане на “link”, се въвежда “http://www.public-republic.com/about/” (без кавички). Резултатът е: За проекта на Public Republic)
 • b-qoute : цитат
 • del : зачеркнат текст (не изтрит, ами се публикува като зачертан)
 • more : до тук текстът се появява примерно на първата страница и следва означение „Прочети нататък“, публикацията естествено си е цяла на своята страница.

(Другите ще ги обясним по-нататък).

Форматирането най-просто: избира се текст и се натиска бутона на желания формат. Появяват се едни “кодове” в началото и края на текста – те естествено после не се появяват на страницата, ами просто посочват на системата откъде до къде да положи определения формат.

Освен заглавие и текст на публикацията могат да се зададат някои допълнителни параметри. Те се намират в дясно и под полето за текст.

Най-важният е „Категории“ – тук може да се избере, към коя рубрика (или категория) публикацията ще бъде причислена. Като кликнеш на плюсчето се появяват категориите, които са на разположение. По подразбиране е активирана „Без категория“, така че най-вероятно ще искаш да я промениш. Могат да се избират повече от една категории/рубрики.

Категория Frontpage сигнализира, че материалът ще бъде показан на началната страница на Public Republic.

Докато пишеш материала, можеш да го записваш със „Запис и редактиране“. По този начин написаното дотук се запазва, но оставаш на същата страница и можеш да продължиш с работата си.

След като материалът е готов и категорията/рубриката определена, се натиска „Запис“.Ако имаш статус „Репортер“ материалът ще бъде запазен като чернова и при първа възможност публикуван.

22 Kоментара за сега ↓

 • jitanosten // 5 мар, 2008 //

  Гениалните неща по принцип са прости.Защо не направите тъй,че публикуването на нови материали да става лесно и бързо,както в големите сайтове?

 • Администратор // 6 мар, 2008 //

  Кои по-точно сайтове имате предвид (които не са форуми, макар че ако трябва с прости думи да се обясни как става публикуването там, форматиране на текст и пр., то също може да не прозвучи просто)?

  Public Republic не е форум, а по-скоро списание, така че публикуването на материали си изисква няколко (за мене: прости) стъпки.

  Виж, публикуването на коментари е съвсем безпроблемно, в момента много по-лесно и от обикновените форуми.

 • dil_stil // 8 юли, 2008 //

  Здравейте!
  Какъв е начинът за разглеждане и публикуване на снимки. Когато вляза на “галерия” през началната страница ми дава грешка

 • VyacheslavPopov // 13 юли, 2008 //

  Интересува ме кои бутони трябва да се натиснат, за да се избере от компютъра и качи в сайта снимка, придружена от текст т.с., как става комбинирането на текст и визуален материя, когато трябва да се публикува. За съжаление не можах да се ориентирам и се отказах да пробвам, за да не затруднявам работата на администратора.
  С уважение: Вячеслав Попов

 • bgpolis // 6 сеп, 2008 //

  Имам прекрасни снимки към материала който Ви изпратих, но ненамерих начин да ги приложа към статията. Как става това, снимките са уникални и биха представлявали интерес!
  Аз също се отказах да правя експерименти и затова ще чакам отговор!
  Предварително благодаря!
  Искрено Ваша – Малина Тошева

 • Editor // 6 сеп, 2008 //

  Благодарим за интереса и запитването. В най-скоро време ще публикуваме указания за качване на снимки на сайта. Важно условие, на което трябва да отговарят избраните от вас фотографии, е да бъдат изяснени техните авторски права.

 • Editor // 18 сеп, 2008 //

  Уважаеми читателю,

  Както вероятно вече сте разбрали, Public Republic е онлайн списание и самопубликуването под формата на коментар към чужди текстове не е практика, която толерираме.

  Самопубликуването е възможно в други медии. В нашето списание изпратените текстове минават през редакторско одобрение преди публикация.

  Благодарим Ви за разбирането и успех!

 • Майя Динева // 7 ное, 2008 //

  Признавам, че нещо не успях да се ориентирам. Изпратих разказ за конкурса, бих искала да пратя още един, но нещо не схващам как става. Не че е толкова важно. Чета материалите ви и съм много доволна. Хубави са, интересни, дори започнах да си принтирам пиесата на Боян Папазов. Участвахме в един и същи конкурс, където моята пиеса беше номинирана, неговата взе наградата. Все чакам да излезе книжката с наградената и номинираните, до сега не съм я получила и чрез вас смятам да прочета “Рицарят…, ако я публикувате докрай.

 • ekaterina_vitkova // 3 яну, 2009 //

  Как се публикува инфо за автора и снимка?

 • Администратор // 3 яну, 2009 //

  Здравейте, авторски страници могат да се създават от редакторите на списанието.

  Може да изпратите информацията и снимките (като jpg) на редакционния майл:

  [email protected]

 • Julia Jordanova // 22 фев, 2009 //

  Въпросът ми се отнася до обясненията на останалите икони за форматиране и редактиране на текста: “Другите ще ги обясним по-нататък”. Има нужда да бъдат разяснени и те, за да се познават възможностите на системата за публикуване докрай (или поне това, че не трябва да се ползват). Става дума за “ins”, “img”, “ul”, “ol”, “li”, “code”, “проверка”, “затваряне на таговете”, “IImage Browser”. Благодаря!

 • pandreeva_gateva // 9 авг, 2009 //

  Здравейте,
  Бихте ли споделили в какъв срок приблизително редакторът прочита предложения материал и изпраща ли се обратна връзка на автора, била тя положителна или отрицателна?

 • Brizeida // 31 мар, 2010 //

  Здравейте!
  Имам въпрос, тъй като съм нова тук :)
  Казвате, че може да се публикува всичко, свързано с изкуство, нали така? Аз обаче не виждам да има рубрика “Картини” или “Рисуване”… бих искала да си кача някои собствени неща, макар и съвсем аматьорски, но от досегашното ми впечатление, сякаш по-скоро тук се толерират текстове.
  Извинявам се ако нещо не съм разбрала, както написах по-горе- още съм нова :) и ще чакам отговор с нетърпение.
  П.П. случайно се натъкнах на интервю с Габриела (Shelly), която ми е позната, макар и само по виртуален път. Интересно ми е на какъв принцип се случва да ти направят интервю, както при нея :) ))))
  Поздрави :P

 • Анна Аркадиевна // 24 авг, 2010 //

  А колко време минава, докато ти одобрят/отхвърлят материала? Моят си стои чакащ преглед, а междувременно много материали се публикуват, които са по-нови от моя.

 • a-sani // 10 ное, 2011 //

  Здравейте,
  Опитах се да публикувам мое наблюдение за това което се случва
  в момента. Какво не му харесахте, или свободните публикации,
  които не отговарят на някакви ваши изисквания/ограничения/
  не заслужават публикация.
  “Свободата Санчо не е за всеки”……….

 • fash // 10 ное, 2011 //

  Липсват страници от файла ти.

 • IliaValchev // 25 май, 2012 //

  МЛАДИТЕ ПТИЦИ

  Сега когато птиците политат,
  събрали висота в зениците,
  къде отиват те сега не питат,
  и нямат страхове от жрици.

  Те тръгват със криле незрели,
  но малко е небето за превземане…
  за себе си те нищо не са взели-
  за пътища и остри хребети.

  Сърцата им са светли, чисти,
  без броня, без бодли и без посока,
  те вече са поели свои писти,
  и бързат да ни махнат от високо.

  Илия Вълчев

 • Yo // 4 окт, 2012 //

  Какво чертае
  мълчанието на прибоя?
  Какво изписват
  солените пръски в скалата?
  И колко отдавна живяха
  телата,
  душата,
  покоя?
  И колко отдавна забрави,
  че Ти
  се сълза?
  Какво предвещава кръвта
  от разкъсана вяра?
  И кой ще гадае
  по сетния дъх
  отразен в огледалната,
  бяла вода…
  щом Тебе те няма?
  Нима?
  Няма въпроси,
  няма дихание.
  Ступор. Безсмъртие, облечено в дим.
  Призрáчна преграда за всяко страдание:
  поглед удавен на Бъдещ любим.

 • Адриана Спасова // 12 фев, 2013 //

  Вадя портфейла си
  и галя единствената
  твоя снимка,
  където си с усмивка.
  Преди да ме оставиш
  и да тръгнеш гола
  във изяждащия студ
  за последната разходка.

  След теб дърветата
  ставаха на прах,
  а почвата прокисваше.
  Това си спомням само,
  повече не мога да изровя
  от паметта.

  Знам, че беше
  празника на любовта,
  а сега едва живея
  и глада изважда
  моята душа-
  мръсна, затъпяла,
  тя се крие по пътя
  за спасение от гибелта.

  Имам само тази снимка-
  спомен за деня
  с червените сърца,
  а светът притежава само
  своя ядрен мрак.

 • Dontschew // 21 юли, 2013 //

  Съжалявам, но трябва да изпробвам в коя графа отива този коментар
  When I wake up in the mornin’ light
  I pull on my jeans and I feel all right

 • ntpeniashki // 24 ное, 2013 //

  Поздравления за стихотворението, замисъла и позицията! :)
  Николай

 • Деспина Клер // 18 фев, 2014 //

  Здравейте,

  Аз съм една писателка и “нещо като” поетеса на 25 години, много бих искала да се регистрирам във вашия сайт, но уви, платформата не ми позволява. Пише, че регистрации не са разрешени в момента. Има ли начин да ви пусна мои материали? Много ще се радвам ако ми отговорите :)
  С уважение:
  Деспина Клер

Коментирай